ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Νέοι όροι Τραμπ σε Ερντογάν: «Να δεχθείς Αμερικανούς επιθεωρητές στην Τουρκία για να ελέγχουν τα S-400»

Νέοι όροι  Τραμπ σε Ερντογάν: «Να δεχθείς Αμερικανούς επιθεωρητές στην Τουρκία για να ελέγχουν τα S-400»

Νέα επιστολή στον Τούρκο πρόεδρο απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος στην οποία αναφέρει ρητά πως εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει το πρόγραμμα των S-400 τότε οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε στον Ρ.Τ.Ερντογάν πως η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει δεχτή ξανά στο πρόγραμμα του F-35 , εάν ενεργοποιήσει τους S-400, αλλά και να δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων στο μέλλον.

Η επιστολή Τραμπ, η οποία είχε προηγηθεί της απόφασης του Κογκρέσου να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε κυρώσεις εάν η Άγκυρα δεν ξεφορτωθεί τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, εκτιμάται πως εστάλει στον Τούρκο πρόεδρο για του σηματοδοτήσει το περίγραμμα των αμερικανικών θέσεων ενόψει της επίσκεψης του τελευταίου στην Ουάσιγκτον στις 13 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την δεύτερη επιστολή που στέλνει ο Αμερικανός πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του. Η πρώτη επιστολή είχε προκαλέσει εντύπωση καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απευθυνθεί με χαρακτηρισμούς όπως μην «Ας δουλέψουμε για μια καλή συμφωνία. Μην το παίζεις σκληρός, μην γίνεσαι ανόητος».

Την πρώτη αυτή επιστολή Τούρκοι επίσημοι είπαν πως την πέταξαν στα σκουπίδια. Κάτι ανάλογο όμως δεν έγινε με τη δεύτερη, καθώς ήταν περισσότερο διπλωματική, από την πρώτη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται η δεύτερη επιστολή παραδόθηκε την περασμένη Δευτέρα στον Τούρκο αντιπρόεδρο Ibrahim Kalin στην οποία περιγράφονται τρεις βασικοί όροι:

– Να μην ενεργοποιήσει τους S-400

– Να επιτρέπει τακτικές επισκέψεις Αμερικανών εμπειρογνωμόνων όπου θα διαπιστώνεται η κατάσταση της μη ενεργοποίησης των S-400

– Τουρκική δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει ξανά σε παραγγελία ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Όλα αυτά για να μην υποστεί η Άγκυρα τις κυρώσεις των ΗΠΑ που μπορεί να τη στείλουν εκτός ΝΑΤΟ.

Τώρα εάν ο δεύτερος όρος περί Αμερικανών επιθεωρητών παραπέμπει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ για τα χημικά όπλα επι Σαντάμ Χουσείν, είναι ίσως γιατί όντως παραπέμπει.

Βέβαια ο Ντ.Τραμπ εκτός από το “μαστίγιο” κούνησε και το “καρότο”: Εάν δεχθεί τους όρους του, τότε η Τουρκία θα μπει ξανά στο πρόγραμμα του F-35, και θα οριστικοποιηθεί η εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ.$.

https://twitter.com/MiddleEastEye/status/1193892402223894528

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.