Ερντογάν: «Δεν μας απασχολεί εάν ο τζιχαντιστής είναι παγιδευμένος στα ελληνοτουρκικά σύνορα»

Ερντογάν: «Δεν μας απασχολεί εάν ο τζιχαντιστής είναι παγιδευμένος στα ελληνοτουρκικά σύνορα»

Νέα «παιχνίδια» από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερνογάν αναφορικά με τον φερόμενο εξτρεμιστή μουσουλμάνο μέλος της ISIS ο οποίος είναι «παγιεδυμένος» στη νεκρή ζώνη των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Εφαρμόζοντας για πρώτη φορά μια νέα τακτική, η Τουρκία αντί να στείλει τον Άραβα με αμερικανικό διαβατήριο, να περάσει τον Έβρο ως πρόσφυγας, κάτι που θα μπορούσε να κάνει πολύ άνετα, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο ποιος μπαίνει στην Ελλάδα, αντίθετα επέλεξε αυτή τη φορά την «επίσημη» οδό της απέλασης.

Αυτό σε μια προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να “διεθνοποιήσει” το ζήτημα απειλώντας και προειδοποιώντας ταυτόχρονα την ΕΕ, για τις προθέσεις του ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες.

«Δεν είναι πρόβλημά μας, το συγκεκριμένο άτομο» διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας για τον φερόμενο ως τζιχαντιστή.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demiroren, ο άνδρας ονομάζεται Μοχάμεντ Ντάργουις Β, και πιστεύεται ότι Ιορδανός με αμερικανικό διαβατήριο, απελάθηκε εχθές, στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης νέας πολιτικής που εφαρμόζει η Τουρκία να απελαύνει τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους μέλη της ISIS από την επικράτειά της.

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε στο AFP ότι ο άνδρας αρνήθηκε να επιστρέψει στις ΗΠΑ και του ζητήθηκε να σταλεί στην Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά αρνήθηκε την είσοδο, όταν προσπάθησε να περάσει από τη νεκρή ζώνη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρασε τη νύχτα έξω και μάρτυρες υποστηρίζουν ότι προσπάθησε να φωνάξει τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά.

Για το ζήτημα ρωτήθηκε ο Ερντογάν, που ήταν κατηγορηματικός:

«Εάν οι απελαθέντες μαχητές της ISIS είναι κολλημένοι στα σύνορα, δεν μας απασχολεί.

Εμείς θα συνεχίσουμε να τους στέλνουμε. Είτε τους παίρνουν, είτε όχι. Δεν μας απασχολεί καθόλου».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν απείλησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να απελευθερώσει όλους τους φυλακισμένους ενόπλους της ISIS και να τους στείλει στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει να αναθεωρήσετε τη στάση σας κατά της Τουρκίας, που αυτή τη στιγμή κρατά τόσα πολλά μέλη του ISIS στη φυλακή και την ίδια ώρα, ελέγχει αυτούς στη Συρία», διεμήνυσε ο Ερντογάν προς την Ευρώπη.

«Αυτές οι πόρτες θα ανοίξουν και τα μέλη της ISIS θα συνεχίσουν να σας στέλνονται. Μετά, θα μπορέσετε να ασχοληθείτε με το πρόβλημά σας», πρόσθεσε.

Η Τουρκία ετοιμάζεται για μαζικούς “επαναπατρισμούς”

Τα σχόλια του Ερντογάν έρχονται μετά από μια νέα προσπάθεια για τον επαναπατρισμό ορισμένων από τους 1.200 ξένους μαχητές της ISIS που βρίσκονται στα τουρκικά κέντρα κράτησης και 287 που συνελήφθησαν πρόσφατα στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ισμαήλ Κατακλί, ανέφερε τη δευτέρα ότι ένας Αμερικανός πολίτης, που θεωρείται ότι είναι ο εγκλωβισμένος στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχει ήδη επαναπατρισθεί και επτά Άραβες με γερμανικά διαβατήρια, θα επιστρέψουν στη ώρα τους στις 14 Νοεμβρίου. Επίσης, γίνονται προετοιμασίες να απελάσουν Άραβες με ιρλανδικά, και γαλλικά διαβατήρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει δώσει αριθμούς και εθνικότητες αυτών που σκέφτεται να στείλει στις πατρίδες τους ή λεπτομέρειες για το πώς η συγκεκριμένη επιχείρηση θα δουλέψει, ειδικά σε άτομα που δεν έχουν ιθαγένεια. Πολλές χώρες ζητούν λίστες επιβατών και για στρατιωτικές και για εμπορικές πτήσεις πριν επιτραπεί σε ένα αεροπλάνο να εισέλθει στο εθνικό εναέριο χώρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.