«Επιχείρηση Αστραπή»: Οι Τούρκοι θα έπαιρναν τους 8 Τούρκους αξιωματικούς με την «άδεια» της ελληνικής κυβέρνησης!

«Επιχείρηση Αστραπή»: Οι Τούρκοι θα έπαιρναν τους 8 Τούρκους αξιωματικούς με την «άδεια» της ελληνικής κυβέρνησης!

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που επικαλείται το Nordic Monitor, η Τουρκία είχε σχεδιάσει στρατιωτική επιχείρηση για να πάρει πίσω τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που εμπλέκονταν στο πραξικόπημα κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν στις 15 Ιουλίου του 2016 και μάλιστα στην αρχή είχε και την συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ονομαζόταν “Harekat Yıldırım” (Επιχείρηση Αστραπή).

Οι οχτώ Τούρκοι αξιωματικοί έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, μία ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nordic Monitor η Τουρκία είχε σχεδιάσει στρατιωτική επιχείρηση για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα και μάλιστα παραθέτει και απόρρητα έγγραφα.

Οι οχτώ Τούρκοι αξιωματικοί έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, μία ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου 2016. Οι ελληνικές αρχές τους χορήγησαν άσυλο, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει για την έκδοσή τους, υποστηρίζοντας πως είναι πραξικοπηματίες και έχουν σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της Nordic Monitor, στις 16.15 της 16ης Ιουλίου 2016, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε εντολές στις Διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και στην Αεροπορία, προκειμένου να εκτελέσουν ένα σχέδιο για να φέρουν πίσω το ελικόπτερο με τους “οχτώ”. “Για το σχέδιο, ήταν ενήμερη και η πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, που επικαλείται την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον τότε ομόλογο του Νίκο Κοτζιά.

Όπως τονίζεται, παρόλο που αρχικά φάνηκε να υπήρξε μία πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους, στη συνέχεια το τουρκικό στρατιωτικό σχέδιο… μπλόκαρε, όταν η ελληνική δικαιοσύνη κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η στρατιωτική επιχείρηση ονομαζόταν “Harekat Yıldırım” (Επιχείρηση Αστραπή), καθώς θα έπρεπε να ξεκινήσει εντός 10 λεπτών, από τη στιγμή που θα δινόταν η διαταγή.

Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διέταξε να πετάξει ένα ελικόπτερο με δεκαμελές πλήρωμα για την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, το 2ο τάγμα Ειδικής Προστασίας που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα διατάχθηκε να εκχωρήσει αρκετά στρατεύματα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των οχτώ αξιωματικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επιχείρηση συντονίστηκε από το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ένοπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης. Η εντολή γράφτηκε από τον επιθεωρητή Caner Acar, αξιωματικό πληροφοριών, και εγκρίθηκε από τον κ. Armagan Ustael, τον τότε επικεφαλής της υπηρεσιακής μετατόπισης του SKKHM.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.