Η Τουρκία είναι έτοιμη να καταπατήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η Γενική Διεύθυνση υποθαλάσσιων ερευνών (MTA), ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια βαθυσκάφους παρακολούθησης για το σεισμογραφικό πλοίο MTA Oruç Reis, στις 17 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα, αφήνοντας υπόνοιες για προετοιμασίες νέας αποστολής στη Μεσόγειο.

Η προμήθεια του σκάφους παρακολούθησης για το ερευνητικό σκάφος ORUC REIS θα προκηρυχθεί με ανοικτή διαδικασία υποβολής προσφορών σύμφωνα με το άρθρο 15 αναφέρει η επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως.

Η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά θα καθοριστεί μόνο με βάση την τιμή. Η προσφορά θα είναι ανοιχτή σε όλους τους εγχώριους και αλλοδαπούς διαγωνιζόμενους, αλλά θα δοθεί προτεραιότητα στις εγχώριες εταιρείες.

Το πλοίο ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας και πρόκειται για το πρώτο πλοίο σεισμικών ερευνών που κατασκευάζει η Τουρκία.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου:

ΜΗΚΟΣ: 86 μέτρα

ΠΛΑΤΟΣ: 19 μέτρα

ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 17 κόμβοι (ταχύτητα ερευνών 4-6 κόμβοι)

ΑΚΤΙΝΑ ΔΡΑΣΗΣ: 4.500 ναυτικά μίλια

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: 30-35 ημέρες

ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ: Ναι

ΠΛΗΡΩΜΑ: 55 άτομα

ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Δυνατότητα εκτέλεσης 2D/3D σεισμικών ερευνών με 12 καλώδια μήκους 12 χιλιομέτρων το καθένα, δυνατότητα λήψης δειγμάτων βυθού.

Πληροφορίες στον ελληνικό τύπο αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, μας ωθούν στην εκτίμηση ότι η Τουρκία, μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO), προετοιμάζεται πιθανότατα να διεξαγάγει σεισμικές έρευνες στην επίμαχη περιοχή της Α.Μεσογείου, σε τμήμα από το Καστελόριζο μέχρι νοτίως της Κρήτης, προσπαθώντας να αξιολογήσει ευρήματα, ενώ στην συνέχεια θα προχωρήσει πιθανόν σε συμπληρωματικές έρευνες για να επιλέξει γεωτρητικούς στόχους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το προτελευταίο στάδιο είναι οι γεωτρήσεις, τις οποίες θα θελήσει πιθανότατα να διεξάγει πάλι με ιδιόκτητα πλωτά γεωτρύπανα.