Ο Ερντογάν «τρέχει» να προλάβει τον Χαφτάρ – Επισπεύδει την αποστολή στρατευμάτων – Στη Λιβύη οι πρώτοι Σύροι ισλαμιστές

Ο Ερντογάν «τρέχει» να προλάβει τον Χαφτάρ – Επισπεύδει την αποστολή στρατευμάτων – Στη Λιβύη οι πρώτοι Σύροι ισλαμιστές

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε επίσπευση των διαδικασιών της ψήφισης από την τουρκική Βουλή, του νομοσχεδίου που προβλέπει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Επιπλέον οι πρώτοι ισλαμιστές από τη Συρία έφτασαν στην Τρίπολη.

Μετά τη χθεσινή προέλαση των στρατευμάτων του Χαλίφα Χαφτάρ, στην Άγκυρα έγινε αντιληπτό πως αν είναι να περιμένουν μέχρι τις 8 η 9 Ιανουαρίου για να ψηφίσουν το νομοσχέδιο της αποστολής στρατευμάτων στην Τρίπολη, μάλλον δεν θα υπάρχει… Τρίπολη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση (TRΤ), στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχει αποσταλεί ειδοποίηση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, δια της οποίας γνωστοποιείται ότι το «αίτημα» της λιβυκής κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στην τουρκική Βουλή τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα η ειδοποίηση αναφέρει:

«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη, το αίτημα της λιβυκής Βουλής αναμένεται να έρθει στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και η Εθνοσυνέλευση να συγκληθεί στις 2.00 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου. Επομένως θα πρέπει όλοι οι βουλευτές να προσαρμόσουν αναλόγως το πρόγραμμά τους και να έτοιμοι να παρουσιαστούν στην ημέρα και την ημερομηνία που θα οριστεί».

Έφτασαν οι πρώτοι ισλαμιστές από τη Συρία

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα στέλνει με πτήσεις τσάρτερ ισλαμιστές από την Ιντλίμπ στην Τρίπολη και την Μισράτα, με τους πρώτους 200 να έχουν ήδη φθάσει, ενώ αναμένονται κι άλλοι μέσα στην ημέρα.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1210754208728633344?s=20

Είχε επιβεβαιωθεί από την Πέμπτη πως η Λιβύη ζήτησε τουρκική ενίσχυση, ενώ όπως τόνισε την Παρασκευή ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα «θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα».

«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Αλτούν.

«Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επίσπευση της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων σημαίνει πως πλησιάζει και η «ώρα της αλήθειας» για την Αθήνα και Κάιρο, καθώς μένει να αποδειχθεί εάν θα σταματήσουν την παράνομη διέλευση των Τούρκων από τις περιοχές ευθύνης τους ή θα κάνουν του… «κινέζους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.