ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Μ.Τσαβούσογλου: «Δεν θα στείλουμε άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη» – Μόνο Τουρκμένους τζιχαντιστές

Μ.Τσαβούσογλου: «Δεν θα στείλουμε άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη» – Μόνο Τουρκμένους τζιχαντιστές

Στην Άγκυρα έχουν πολύ χιόυμορ καθώς την αποστολή νέων στρατιωτικών συμβούλων στη Λιβύη σταματάει η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στο Sputnik, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν πρόκειται να στείλει επιπλέον συμβούλους ή στρατεύματα».

Φυσικά πρόκειται περί ανέκδοτου καθώς η Άγκυρα προωθεί Τουρκμένους μισθοφόρους τζιχαντιστές τους οποίους ναι μεν πληρώνει αλλά επισήμως κανείς δεν μπορεί να εμπλέξει την Τουρκία στην λιβυκή σύρραξη.

Έτσι ναι μεν θα σταματήσει (αν το κάνει κι αυτό) την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων αλλά δεν θα την εμποδίσει αυτό να στείλει τους επιπλέον 3.500 Τουρκμένους τζιχαντιστές που ήδη εκπαιδεύει σε στρατόπεδα στην Βόρεια Συρία και στην Τουρκία.

Άλλωστε επί της ουσίας στα πεδία των μαχών πολεμάνε εξαρχής οι «εκπρόσωποι» της Άγκυρας. Η αλήθεια είναι πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα πεδία των μαχών η Άγκυρα δεν θέλει να ρισκάρει το δικό της στρατιωτικό δυναμικό καθώς έχει άφθονο και κυρίως αναλώσιμο «κρέας» στις τάξεις των ισλαμιστών μισθοφόρων που δρουν στην Συρία.

«Συμφωνήσαμε ότι η εκεχειρία πρέπει να γίνει σεβαστή. Όλοι είναι δεσμευμένοι σ’ αυτό» έσπευσε να προσθέσει, ερωτηθείς αν η Άγκυρα θα στείλει νέους στρατιωτικούς συμβούλους στην εμπόλεμη χώρα.

Την ίδια ώρα, γνωστοποίησε ότι η επόμενη διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη θα λάβει χώρα την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί για την ακριβή ημέρα. Νομίζω ότι ο Χάικο Μάας (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας) θα συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους υπουργούς, οι οποίοι θα θελήσουν να συμμετάσχουν. Εμείς έχουν ήδη υποστηρίξει την ιδέα πραγματοποίησης μιας νέας συνάντησης».

Όσον αφορά την απόφαση της Διάσκεψης του Βερολίνου για την αυστηροποίηση του εμπάργκο όπλων, ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Λιβύη ή σε όσες χώρες παραβιάζουν το εμπάργκο.

«Θα επιμείνουμε στην πολιτική διαδικασία και πώς να επιταχύνουμε τη διαδικασία αυτή» συμπλήρωσε, με νόημα.

Ειδική αναφορά έκανε και στη συμφωνία για τη συγκρότηση μίας 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, με την ισότιμη συμμετοχή των εκπροσώπων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

«Προτιμάμε να τους αφήσουμε μόνους. Στο μέλλον, εφόσον χρειαστούν βοήθεια ή μεσολάβηση, τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλακούν» δήλωσε, χαρακτηριστικά, αποκλείοντας τη συμμετοχή της Άγκυρας στις εργασίες της επιτροπής, η συνεδρίαση της οποίας έχει οριστεί για τις 28 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Εκτίμησε πάντως, ότι η συγκεκριμένη επιτροπή «είναι πολύ σημαντική και μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατήρηση της εκεχειρίας και στη συμφιλίωση» των δύο πλευρών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πάνω απ’ όλα, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό βήμα ανάκτησης της εμπιστοσύνης μεταξύ του Χαλίφα Χαφτάρ και του Φαγέζ αλ Σάρατζ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.