ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Κύπρος: Mε ΝAVTEX η Άγκυρα «δεσμεύει» για το Yavuz τα οικόπεδα 11 & 12 που έχουν δοθεί σε Τotal-Eni-Shell-Noble Energy!

Κύπρος: Mε ΝAVTEX η Άγκυρα «δεσμεύει» για το Yavuz τα οικόπεδα 11 & 12 που έχουν δοθεί σε Τotal-Eni-Shell-Noble Energy!

Σε μια ακόμα προκλητική ενέργεια προχώρησε η Άγκυρα η οποία με την NAVTEX 0215/20, δεσμεύει περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ για να επιχειρήσει το πλωτό γεωτρύπανο YAVUZ, μέχρι και τις 24 Μαίου, στην οποία βρίσκονται τα βυθοτεμάχια 11 και 12 που έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση από την Λευκωσία στην ιταλική Eni και την γαλλική Total, το πρώτο και στις Shell και Noble Energy το δεύτερο.

Δηλαδή η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως την ισχύ πέντε χωρών. Ιταλίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ολλανδίας (η Shell είναι ολλανδοβρετανική) και ΗΠΑ θεωρώντας προφανώς πως καμία δεν θα μπει στον κόπο να έρθει σε ένοπλη αντιπαράθεση με την Τουρκία για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους.

Οι Ιταλοί έτσι κι αλλιώς έχουν δείξει ότι έχουν πολλές «υπόγειες» διασυνδέσεις με την Άγκυρα, ενώ οι Γάλλοι προς το παρόν είναι μόνο στα λόγια. Σε ότι αφορά τους Βρετανούς, το Λονδίνο παλαιότερα ακολουθούσε καθαρά φιλοτουρκική πολιτική αλλά ο νυν Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δεν φημίζεται για την συμπάθειά τους στους Τούρκους και ιδιαίτερα στον Ρ.Τ.Ερντογάν.Όμως τα συμφέροντα των Βρετανών διαχρονικά συνδέονται με εκείνα της Άγκυρας οπότε ρεαλιστικά αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει.

Για τους Ολλανδούς ας μην το συζητήσουμε όσο για τους Αμερικάνους, έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στο να έρθουν σε ρήξη με τους Τούρκους.

Πάντως όπως και να έχει ο Ρ.Τ.Ερντογάν θεωρεί πως μπορεί να «κοντραριστεί» μαζί τους και να μην πράξουν τίποτα εναντίον του και μέχρι τώρα έχει δικαιωθεί.

Η NAVTEX:

TURNHOS N/W :0215/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY UNTIL 24 MAY 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 37.55 N – 033 00.63 E
33 37.55 N – 033 12.62 E
33 27.55 N – 033 12.62 E
33 27.55 N – 033 00.63 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.
3. CANCEL THIS MESSAGE 242059Z MAY 20.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται «συνωστισμός» από πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Μια προσεκτική ματιά στον χάρτη που δίνει στη δημοσιότητα ο λογαριασμός της Petroleum Economist, στο Twitter δείχνει πως υπάρχει έντονη κινητικότητα στην Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει ποτέ η επιθυμητή αντίδραση κατά των τουρκικών ενεργειών.

Σε αυτόν αποτυπώνεται η τοποθεσία πολεμικών πλοίων της Ελλάδας, των ΗΠΑ της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου αλλά και της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι, από χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις έφθασε εντός του θαλασσοτεμαχίου 4, δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του.

Από… κοντά το προστατεύουν δύο τουρκικές φρεγάτες.

Βορειότερα στην περιοχή πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ μαζί μαζί με άλλα υποστηρικτικά πλοία.

Παράλληλα στην περιοχή πλέουν και αμερικανικές και αιγυπτιακές φρεγάτες.

Ακόμα, μια φρεγάτα της Τουρκίας πλέει στη θαλάσσια περιοχή στην οποία έχουν συμπεριλάβει Άγκυρα και Τρίπολη στο παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.