Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από την AREA Araştırma σε επτά μεγάλες πόλεις της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια, Άγκυρα, Μαλάτεια, Αντέπ, Σαμψούντα) το διάστημα από τις 20 έως και τις 27 Ιανουαρίου του 2020 δείχνουν μια κόπωση των πολιτών σε ότι αφορά τον Ρ.Τ.Ερντογάν αλλά αυτά είναι πράγματα που «διορθώνονται» όταν πλησιάζουν οι εκλογές.

Άλλωστε αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στην Ελλάδα είναι πως αν έρθουν οι κεμαλιστές στην εξουσία, απλά η Τουρκία θα παίρνει ότι θέλει καθώς οι Δυτικοί θα τους το δίνουν απλόχερα.

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε εάν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές σήμερα;», το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ερντογάν λαμβάνει μόλις 30,3%, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP 20,8%, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών HDP 10,8%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης MHP 9,4% και το Καλό Κόμμα IYI Party 9,3%, ενώ υπάρχει και ένα 16,2% των ψηφοφόρων που δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Επιπλέον, περίπου το 57% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να απορρίπτει το προεδρικό σύστημα που έφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να προκρίνει την επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα, με τους υποστηρικτές του νυν συστήματος αντιθέτως να μην ξεπερνούν το 36% και τους αναποφάσιστους να κυμαίνονται μεταξύ 7% και 8%.

Και αν διεξάγονταν προεδρικές εκλογές σήμερα στην Τουρκία, ποιον θα ψηφίζατε; Στη σχετική ερώτηση, ο Ερντογάν εμφανίζεται να λαμβάνει 35,3%, με το ποσοστό των αναποφάσιστων παράλληλα να αγγίζει το 12,3%.

Κατά τα λοιπά, οι Τούρκοι ψηφοφόροι εμφανίζονται σε ποσοστό σχεδόν 59% να διαφωνούν με την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη (μόνο το 27,4% δηλώνει υπέρ) και σε ποσοστό 54,1% να αντίκειται στα σχέδια για το νέο φαραωνικό κανάλι-διώρυγα που προωθεί ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη (μόνο το 36,1% δηλώνει υπέρ).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσο για τα μεγαλύτερα προβλήματα στο μυαλό των Τούρκων ψηφοφόρων, αυτά είναι κατά σειρά σήμερα: η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, η ανεργία και το προσφυγικό λόγω Συρίας.