Τουρκία: Με 16 χρόνια κάθειρξης κινδυνεύει δημοσιογράφος της Die Welt που φέρεται να υποστήριξε το PKK

Τουρκία: Με 16 χρόνια κάθειρξης κινδυνεύει δημοσιογράφος της Die Welt που φέρεται να υποστήριξε το PKK

Με ποινή κάθειρξης έως 16 χρόνια κινδυνεύει στην Τουρκία ένας δημοσιογράφος με την κατηγορία της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Ο Τουρκογερμανός δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτσέλ κατηγορείται για διασπορά προπαγάνδας υπέρ του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και για υποκίνηση σε μίσος, εξήγησε ο δικηγόρος του Βεϊκσέλ Οκ.

Ο δημοσιογράφος, ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, φυλακίστηκε στην Τουρκία από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018 χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, ένα γεγονός που είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Αφού αφέθηκε ελεύθερος επέστρεψε στη Γερμανία. Η δίκη του θα συνεχιστεί ερήμην του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Απριλίου.

Βάσει του κατηγορητηρίου ο Γιουτσέλ φέρεται να είχε επαφές με μέλη του PKK, αλλά και με υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση του Γιουτσέλ για την κατηγορία που αφορά τους δεσμούς του με τον Γκιουλέν, όμως ζήτησε να του ασκηθούν διώξεις για «προσβολή του προέδρου» εξαιτίας ενός άρθρου τον Νοέμβριο του 2016.

Πέρυσι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι η κράτηση του Γιουτσέλ ήταν παράνομη, ενώ είχε εκτιμήσει ότι παραβιάστηκαν τα ατομικά του δικαιώματα όπως και η ελευθερία του Τύπου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο εισαγγελέας είτε δεν διάβασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είτε την αγνοεί», τόνισε ο Οκ, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του εισαγγελέα «παράνομο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.