ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

TF-X: Το νέο «κόλπο» του Ερντογάν για παραγωγή τουρκικού μαχητικού (φώτο)

TF-X: Το νέο «κόλπο» του Ερντογάν για παραγωγή τουρκικού μαχητικού (φώτο)

Την απόφασή του για δημιουργία αμιγώς τουρκικού μαχητικού ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, αφορά το τουρκικής κατασκευής αεροσκάφος TF-X το οποία θεωρείται ότι θα είναι έτοιμο για δοκιμές μέχρι το 2023, αντικαθιστώντας το αμερικανικό F-35 που ήταν στα αρχικά σχέδια της Άγκυρας ως μαχητικό 5ης γενιάς.

«Η έναρξη της παραγωγής του δικού μας στρατιωτικού αεροσκάφους, προγραμματισμένου για το 2023, θα είναι η καλύτερη απάντηση σε εκείνους που δεν θέλουν να παραδώσουν στην Τουρκία το F-35», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι στο άμεσο μέλλον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει νέους πυραύλους αέρος-αέρος Bozdoğan καθώς και το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, η Τουρκία θα γίνει μία από τις λίγες χώρες που διαθέτει την τεχνολογία, τις υποδομές και την ικανότητα παραγωγής για τη δημιουργία ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς.

Τι προδιαγραφές θα έχει το TF-X;
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το μονοθέσιο αεροπλάνο θα είναι δικινητήριο. Θα είναι σε θέση να φτάσει τη μέγιστη ταχύτητα των 1,8 Mach – δηλαδή 2.223 χιλιόμετρα την ώρα – και να πετάξει σε μέγιστο ύψος σχεδόν 17 χιλιομέτρων.

Η εμβέλειά του θα είναι 1.100 χιλιόμετρα, αρκετά για μια χώρα με μέγεθος όπως η Τουρκία. Το ίδιο το αεροσκάφος θα έχει μήκος 21 μέτρα, ύψος έξι μέτρων και πλάτος 14 μέτρων.

Το TAI TF-X θα διαθέτει τεχνολογία stealth, σύγχρονους αισθητήρες και την ικανότητα αντιμετώπισης του ηλεκτρονικού πολέμου. Θα διαθέτει επίσης προηγμένο ηλεκτρονικό ραντάρ AESA, εξοπλισμό ταυτοποίησης και ηλεκτρο-οπτικό σύστημα στόχευσης, καθώς και σύγχρονο πιλοτήριο.

Μέσα στην καμπίνα θα υπάρχει σύστημα φωνητικής εντολής. Το αεροσκάφος θα διαθέτει επίσης δίκτυα που θα καθιστούν δυνατή τη διαχείριση δύο στρατιωτικών drone Anka, τα οποία επίσης κατασκευάζονται από την Τουρκική Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία.

Οι πληροφορίες σχετικά με τα όπλα με τα οποία θα εξοπλιστεί το μαχητικό είναι λιγοστές, ωστόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Air Show του Παρισιού, ο εκτελεστικός διευθυντής της TAI Τεμέλ Κοτίλ δήλωσε ότι το TF-X θα οπλισθεί με το βλήμα Meteor τύπου BVR. Πρόκειται για βλήμα αέρος – αέρος το οποίο διαθέτει εμβέλεια άνω των 37 χιλιομέτρων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά τη διάρκεια του Air Show του Παρισιού, το βλήμα εκτέθηκε στο πλάι του μοντέλου κλίμακας του μελλοντικού στρατιωτικού αεροσκάφους μαζί με άλλα όπλα, όπως ο πύραυλος αέρος – εδάφους Air Spear και ένας προηγμένος πύραυλος αέρος – αέρος μικρού βεληνεκούς. Υπήρχαν επίσης ορισμένα τουρκικά όπλα. Ακριβώς αυτά τα μοντέλα θα είναι μέρος των πυρομαχικών του TF-X.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.