Γύρισε «μπούμερανγκ» στην Άγκυρα το μεταναστευτικό: Σε καραντίνα οι χιλιάδες μετανάστες που απομακρύνονται από τον Έβρο

Γύρισε «μπούμερανγκ» στην Άγκυρα το μεταναστευτικό: Σε καραντίνα οι χιλιάδες μετανάστες που απομακρύνονται από τον Έβρο

Όπως όλα δείχνουν «μπούμερανγκ» γύρισε στην Τουρκία η απελευθέρωση χιλιάδων παράνομων μεταναστών στα σύνορα με την Ελλάδα, αφού η Άγκυρα φαίνεται πως «τρέμει» τη διασπορά του κορωνοϊού ανάμεσά τους και γι’ αυτό τώρα του βάζει όλους σε καραντίνα!

Η Άγκυρα εκκένωσε νωρίτερα την περιοχή του Έβρου από χιλιάδες επίδοξους παράνομους μετανάστες που παρέμεναν στην περιοχή της συνοριακής πύλης του Παζάρκουλε απέναντι από τις Καστανιές.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο είδησεων Anadolu, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, η νομαρχία της Αδριανούπολης χρησιμοποιεί λεωφορεία για τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών σε ξενώνες σε διάφορες πόλες της Τουρκίας όπου θα τεθούν σε καραντίνα.

Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, που είτε διέμεναν στην Τουρκία είτε ήρθαν πρόσφατα από τη Συρία, αλλά και χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Μπαγκλαντές, καθώς και από χώρες της Αφρικής, έσπευσαν πριν από έναν μήνα στην περιοχή των συνόρων με την Ελλάδα, ύστερα από την δήλωση του προέδρου Ερντογάν ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα εμποδίζουν κανέναν πρόσφυγα ή μετανάστη να προσπαθήσει να περάσει στην Ευρώπη.

Η σπουδή με την οποία ελήφθη σήμερα η απόφαση για τη σταδιακή εκκένωση της περιοχής του Παζαρκουλέ, προκαλεί εντύπωση, καθώς μόλις χθες ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είχε δηλώσει ότι 150.600 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Ελλάδα στο ύψος του Παζάρκουλε, αλλά και ότι 4.600 άτομα παραμένουν, οι τουρκικές αρχές φροντίζουν για όλες τις ανάγκες τους και «οι διελεύσεις από τα σύνορα συνεχίζονται».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τα πρώτα 15 λεωφορεία με περίπου 1.000 άτομα ξεκίνησαν χθες από την Αδριανούπολη και έφτασαν σήμερα στον κεντρικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στο Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης, όπου θα κατανεμηθούν σε διάφορους κρατικούς ξενώνες και θα παραμείνουν σε καραντίνα.

Κάποιοι άλλοι θα σταλούν σε άλλες τουρκικές πόλεις, όπως οι Μαλάτυα και Κιουτάχεια. Στην περιοχή του Παζάρκουλε παραμένουν περίπου 3.000 άτομα, αλλά αναμένεται να μεταφερθούν με τον ίδιο τρόπο προς διάφορα σημεία που θα επιλέξουν οι τουρκικές αρχές. Ένα δεύτερο κομβόι λεωφορείων αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα σήμερα προς Κωνσταντινούπολη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τις τουρκικές αρχές για αλλαγή πολιτικής στο θέμα των παράνομων μεταναστών που βρίσκονταν στο Παζάρκουλε. Ωστόσο, ο φόβος διασποράς του κορωνοϊού σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών φαίνεται να είναι η βασική αιτία της αιφνίδιας αυτής κίνησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βέβαια, επειδή απομακρύνονται τώρα λόγω κορωνοϊού δεν σημαίνει πως δεν θα ξανάρθουν. Η ελληνική πλευρά πρέπει να εκμεταλλευτεί τον κερδισμένο χρόνο για να κάνει τον Έβρο απροσπέλαστο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.