ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τουρκία: Φαίνονται οι πρώτες επιπτώσεις της παραλαβής των S-400 – Καθυστερεί η παραγωγή των F-35

Τουρκία: Φαίνονται οι πρώτες επιπτώσεις της παραλαβής των S-400 – Καθυστερεί η παραγωγή των F-35

Η προμήθεια των ρωσικών S-400 και η έξοδος (;) της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 φαίνεται πως έχει φέρει προβλήματα στην παραγωγή των αμερικανικών μαχητικών, καθώς η Άγκυρα προμήθευε με απαραίτητα εξαρτήματα.

Αισθητές καθίστανται σταδιακά οι πρώτες επιπτώσεις στην παραγωγή των μαχητικών F-35 από την παράδοση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία.

Κι αυτό, διότι η έξοδος της Άγκυρας από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 έχει προκαλέσει προβλήματα στην προμήθεια εξαρτημάτων, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ, περίπου 15 βασικά εξαρτήματα, τα οποία απαιτούνται για τα F-35 και τα οποία κατασκευάζονταν στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή δεν παράγονται «με τον αναγκαίο ρυθμό».

Παράλληλα, με βάση την ίδια αναφορά, η Lockheed Martin – εταιρεία ανάπτυξης των F-35 – αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση νέων προμηθευτών για 1.005 διαφορετικά εξαρτήματα, τα οποία μέχρι πρότινος παράγονταν από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35, καθώς και την αμερικανική απειλή περί επιβολής κυρώσεων.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μη απόκτησης των πυραυλικών συστημάτων Patriot εκ μέρους της Τουρκίας για όσο διάστημα η τελευταία εξακολουθεί να διαθέτει τους S-400.

Τα προβλήματα στην παραγωγή των F-35, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, καθώς ένα ακόμη αφορά την κακή συνήθεια των «καθυστερημένων παραδόσεων».

Σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση, συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2019, ο αριθμός των εκτός χρόνου παραδόσεων αυξήθηκε από τις 2.000 στις πάνω από 10.000. Μάλιστα, το 60% των περιπτώσεων αφορά 20 συγκεκριμένους προμηθευτές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι με κόστος 1,6 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το πρόγραμμα των F-35 αποτελεί το πλέον δαπανηρό και αμφιλεγόμενο οπλικό project στην ιστορία της ανθρωπότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.