Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα

Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 8.25%, μείωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα σήμερα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας το βασικό επιτόκιο της.

Η κεντρική τράπεζα χαρακτήρισε την ένατη κατά σειρά μείωση του επιτοκίου της «συγκρατημένη» και ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η τουρκική οικονομία πιθανόν να έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδό της νωρίτερα τον Μάιο, μετά την καθίζηση της δραστηριότητας τον Απρίλιο λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της έξαρσης του κορωνοϊού.

Το επιτόκιο αναφοράς για repo μίας εβδομάδας μειώθηκε από το 8,75%, με την κεντρική τράπεζα να συνεχίζει τον επιθετικό κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που άρχισε τον περασμένο Ιούλιο, όταν το επιτόκιο ανερχόταν στο 24%.

Η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην κίνηση αυτή, παρά τις ανησυχίες για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας που είχαν οδηγήσει την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στις 7 Μαΐου. Έκτοτε, το τουρκικό νόμισμα έκανε ράλι λόγω των προσδοκιών για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, μειώνοντας τον πληθωριστικό κίνδυνο. Η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 13% από την αρχή του έτους αλλά παρέμεινε σταθερή μετά τη νομισματική χαλάρωση, η οποία οδήγησε τα πραγματικά επιτόκια της Τουρκίας σε αρνητικό έδαφος για τους καταθέτες σε τουρκικό νόμισμα.

Η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σύμφωνα με την πρόβλεψή της και να διαμορφωθεί στο 7,4% στο τέλος του έτους λόγω των χαμηλών τιμών των εμπορευμάτων, παρά την πρόσφατη υποτίμηση της λίρας που προκλήθηκε από «διεθνείς εξελίξεις».

Αν και υπήρξε μία «έντονη» εξασθένηση της οικονομίας τον Απρίλιο, η τράπεζα ανέφερε ότι υπάρχουν «ενδείξεις πώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αυτή έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν στην κατεύθυνση της μερικής ομαλοποίησης». Πρόσθεσε ότι παρακολουθεί τα βήματα ομαλοποίησης σε άλλες χώρες και αναμένει πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ακολουθήσει μία «συγκρατημένη πορεία» φέτος, καθώς οι εισαγωγές είναι περιορισμένες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο αντίκτυπος από την έξαρση της πανδημίας έπληξε βαριά την εγχώρια ζήτηση, τον τουρισμό και τις εξαγωγές και αναμένεται να ρίξει την οικονομία στη δεύτερη ύφεσή της σε λιγότερο από δύο χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.