Η “Yeni Akit” έκανε την Λέσβο την Χίο και την Σάμο τουρκικά νησιά!

Η “Yeni Akit” έκανε την Λέσβο την Χίο και την Σάμο τουρκικά νησιά!

Συνεχίζει η διασπορά προκλητικών χαρτών από τα κυβερνητικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προφανής σκοπός μέσα από την συνεχή διακίνηση αφηγημάτων και εικόνων η καθιέρωση εδαφικών τετελεσμένων εις βάρος της Ελλάδας.

Αυτή την φορά, η πρόκληση έρχεται από την εφημερίδα «Yeni Akit» που δημοσιεύει χάρτη για να πανηγυρίσει πως η «οικονομική επίθεση» απωθήθηκε και η Τουρκία εξέπληξε τον κόσμο όλο.

Στον «πανηγυρικό» χάρτη όμως, το κόκκινο χρώμα φαίνεται «χύθηκε» λίγο προς τα έξω και έπιασε τα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο αλλά και ο Έβρος και σχεδόν ολόκληρη η Δυτική Θράκη, μαζί με ένα μέρος της Βουλγαρίας.

Είναι εντυπωσιακό πως ο χάρτης ταυτίζεται ακριβώς με τις τελευταίες επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου της Τουρκίας σε αυτές ακριβώς τις γεωγραφικές περιοχές, όπου ενθαρρύνει συνεχώς ροές μεταναστών και προσφύγων.

Με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει αναστάτωση στα τρία αυτά νησιά του Αιγαίου, καθώς και στον Έβρο και στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ανακινεί συνεχώς το ζήτημα της Δυτικής Θράκης.

Η «Yeni Akit» θεωρείται μια από τις πιο ρατσιστικές και αντισημιτικές εφημερίδες της Τουρκίας, είναι ισλαμο-συντηρητική και στηρίζει φυσικά με όλες τις δυνάμεις τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η τακτική συνεχούς προβολής χαρτών για να εμπεδωθούν στο υποσυνείδητο του τουρκικού πληθυσμού έχει γίνει και στην Κύπρο. Από το 1957 και μετά, συνεχώς κυκλοφορούσαν χάρτες του «Taksim» (Διχοτόμησης) για εμπέδωση της λογικής των «δύο ζωνών» και των «δύο πλευρών», «βορρά» και «νότου» στην Κύπρο, πράγμα που τελικά κατάφεραν de facto το 1974, όταν δόθηκε η κατάλληλη πολιτική αφορμή. Αυτές οι ορολογίες χρησιμοποιούνται από τους Τ/κ μέχρι σήμερα.

Η επιτυχία της προπαγανδιστικής αυτής τακτικής, που ξεκίνησε με τους χάρτες, φαίνεται και από το γεγονός ότι ελληνοκυπριακοί φορείς, ομάδες και ΜΜΕ ακρίτως επαναλαμβάνουν αυτό το αφήγημα αναφερόμενοι σε «νότο» και «βορρά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.