Πανηγυρίζουν οι ισλαμιστές στην Τουρκία: «Στηρίζουμε την οδηγία Ερντογάν να γίνει η Αγία Σοφία ξανά χώρος λατρείας»

Πανηγυρίζουν οι ισλαμιστές στην Τουρκία: «Στηρίζουμε την οδηγία Ερντογάν να γίνει η Αγία Σοφία ξανά χώρος λατρείας»

Σε παράκρουση τα ισλαμιστικά τουρκικά ΜΜΕ με το άκουσμα ότι ο Ερντογάν θα κάνει την Αγία Σοφία τζαμί και όλες γράφουν ευμενή σχόλια και ότι επιτέλους θα γίνει πράξη το αίτημα των μουσουλμάνων.

Η εφημερίδα Yeni Akit αναφέρεται στην απαράδεκτα θετική υποδοχή από θρησκευτικά στελέχη της «οδηγίας» που έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος πως θα ανοίξει ξανά την Αγία Σοφία.

Ο Hasan Turut , επικεφαλής του θρησκευτικού συνδικάτου Diyanet Bir Sen, ανέφερε πως «μετά την ανάγνωση του εδαφίου της κατάκτησης, πολλοί μουσουλμάνοι περίμεναν με μεγάλη ελπίδα πως θα ανοίξει ξανά για λατρεία. Το θέμα απαιτεί σημαντική ηρεμία. Στηρίζουμε μέχρι τέλους την οδηγία που έδωσε ο Πρόεδρος μας”.

Και συνεχίζει:

“Το να ανοίξει στη λατρεία αποτελεί χρέος στους προγόνους μας. Επιπλέον αποτελεί ένα σημαντικό επιπλέον βήμα σε ότι αφορά στις εθνικές και πνευματικές αξίες μας. Τώρα η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία. Δεν έχουμε κάποιον να φοβόμαστε ή έναντι του οποίου να διστάζουμε. Ήδη όταν διαβάστηκε το εδάφιο της κατάκτησης στην Αγία Σοφία, η Ελλάδα ήταν η μόνη αντιτιθέμενη. Της δόθηκε η κατάλληλη απάντηση από την κυβέρνηση μας.Δεν συμβιβαζόμαστε με κανέναν σε ότι αφορά στο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας (…)»

Από την πλευρά του ο Mustafa Copsiz, επικεφαλής του θρησκευτικού συνδικάτου Diva Sen είπε:

«Το να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε την λατρεία στην Αγία Σοφία αποτελεί το όνειρο όλων των μουσουλμάνων. Θα είναι ένα σημαντικό γεγονός για τους μουσουλμάνους να εκπληρώσουν το όνειρο. Η οδηγία που έδωσε ο Πρόεδρος μας μας έδωσε μεγάλη χαρά. Αναμένουμε το αποτέλεσμα της μελέτης».

H εφημερίδα Turkiye σε ρεπορτάζ (της Damla Peker) με τίτλο «Η Αγία Σοφία μπορεί να γίνει ξανά τέμενος με απόφαση του Προέδρου», αναφέρει πως σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Συνταγματικής Επιτροπής (ΑΚΡ), Ali Özkaya, «υπάρχουν ισχυρισμοί πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 είχε σε πολλούς τομείς προβλήματα» και πως η Αγία Σοφία μπορεί να επανακτήσει το καθεστώς τεμένους με προεδρικό διάταγμα, υπογραμμίζοντας πως το ζήτημα εναπόκειται στη «διακριτική ευχέρεια του Προέδρου και της κυβέρνησης».

Ο ιστορικός και πρώην βουλευτής του MHP Yusuf Halaçoğlu – που έχει καταθέσει σχέδιο νόμου για την εκ νέου μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος (Νοέμβριος 2013 και Δεκέμβριος 2015)- υποστηρίζει πως η απόφαση του 1934 δεν είναι έγκυρη, αφού δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και συνεπώς η Αγία Σοφία μπορεί να ανοίξει οποτεδήποτε ως τζαμί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος του ΜΗΡ, Yaşar Yıldırım, ανέφερε πως το κόμμα του επιθυμεί να ανοίξει ως τέμενος η Αγία Σοφία, ενώ πρόσθεσε πως «δεν έχουμε τζαμί στην Αθήνα, τα κατέστρεψαν όλα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.