ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

«Η Πόλη εάλω»: Διεθνής οργή για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί – Πως απαντάει η Ελλάδα;

«Η Πόλη εάλω»: Διεθνής οργή για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί – Πως απαντάει η Ελλάδα;

Το τουρκικό ΣτΕ αποφάσισε την Παρασκευή να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί, λίγη ώρα αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έβαζε την υπογραφή του σε ένα διάταγμα ντροπή.

Το θέμα της ημέρας είναι η προκλητικότατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, μια απόφαση που έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, όμως μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το ποιο θα είναι το πολιτικό κόστος της Άγκυρας.

Αρκετές ήταν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέφεραν ρήξη στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, πολλοί ήταν οι Έλληνες πολιτικοί που απεύθυναν κάλεσμα στους διεθνείς οργανισμούς.

Από την πλευρά της η Ελληνική κυβέρνηση απάντησε με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καταδίκασε την απόφαση της Άγκυρας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η απόφαση αυτή επηρεάζει τόσο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά και τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Αλλά και με τις δηλώσεις της ΠτΔ Α. Σακελλαροπούλου «η απόφαση της Τουρκίας να τη μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα»

Την ώρα που η Ελλάδα εδώ και χρόνια διατηρεί σχέσεις «καλή γειτνίασης», ο Σουλτάνος συνεχίζει να προκαλεί και να μην βλέπει καμία απολύτως αντίδραση.

Την ώρα που οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι στα «κόκκινα», με την «σύμμαχο χώρα», κατά Δένδια, να γλυκοκοιτάζει ελληνικά εδάφη, η Ελλάδα καλείται να δώσει μια ηχηρή απάντηση σε μια ιστορική πρόκληση.

Οι Τούρκοι βγήκαν και πανηγύρισαν έξω από την Αγία Σοφία, οι βουλευτές σηκώθηκαν και χειροκρότησαν για την απόφαση, την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την απόφαση.

Το ερώτημα για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα είναι μεγάλο. Τι αναμένεται να κάνει η Ελλάδα;

Το μόνο όμως σίγουρο είναι τ’ ότι οι σχέσεις «καλής γειτνίασης» πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν, άλλωστε είναι γνωστή η φράση το «δώσε θάρρος στον χωριάτη, να σου ανέβει στο κρεβάτι» και η Ελλάδα έδωσε πολύ θάρρος τόσα χρόνια στον «χωριάτη».

Η υπόθεση της Αγίας Σοφίας μπορεί να δείξει το μέλλον, αν η Ελλάδα υποχωρήσει, όπως υποχώρησε αρκετές φορές στο παρελθόν, αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει, όπως δεν το έπραξε πολλές φορές στο παρελθόν, τότε είναι αναμενόμενο τ’ ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ετοιμάσει το επόμενο βήμα του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα βήμα που μπορεί να «γκριζάρει» το Αιγαίο! Ελπίζουμε μόνο η απάντηση της Ελλάδας να μην είναι στο πλαίσιο των δηλώσεων Ροζάκη, που προ λίγων ημερών είχε υποστηρίξει ότι το «Καστελόριζο είναι μακριά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.