ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Εκπρόσωπος Ερντογάν «κάνει πλάκα» στη Δύση: «Τα ψηφιδωτά στην Αγία Σοφία θα διατηρηθούν – Εμείς προσευχή θα κάνουμε»

Εκπρόσωπος Ερντογάν «κάνει πλάκα» στη Δύση: «Τα ψηφιδωτά στην Αγία Σοφία θα διατηρηθούν – Εμείς προσευχή θα κάνουμε»

Για διατήρηση της θρησκευτικής εικονογραφίας εντός του κτιρίου της Αγιάς Σοφιάς, το οποίο χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., όταν επαναλειτουργήσει ως ισλαμικό τέμενος, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Αμφισβητώντας την ορθότητα της απόφασης για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από τέμενος σε μουσείο επί εποχής Κεμάλ Ατατούρκ, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ότι οι θρησκευτικές εικόνες στο εσωτερικό του κτιρίου θα παραμείνουν “ανέγγιχτες” προκειμένου να είναι προσβάσιμες σε ανθρώπους όλων των θρησκειών.

Σε συνέντευξή του στο διεθνές τουρκικό δίκτυο TRT World και το βρετανικό BBC, ο κ. Καλίν υπογράμμισε ότι η κίνηση να μετατραπεί η Αγία Σοφία, μετά από μισόν αιώνα χρήσης της ως μουσείου σε μουσουλμανικό λατρευτικό χώρο είχε την υποστήριξη όλων των κομμάτων στην Τουρκία.

“Υπάρχει συντριπτική υποστήριξη και συναίνεση σε αυτό το ζήτημα εάν κοιτάξετε τα πολιτικά κόμματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όλοι υποστήριξαν την απόφαση”, είπε.

Απορρίπτοντας ως “αναληθείς” τους ισχυρισμούς ότι η παγκόσμια ιστορική κληρονομιά θα “σκιαστεί ή καταστραφεί” μέσω της σχετικής απόφασης του προέδρου της Τουρκίας, ο Ιμπ. Καλίν ανέφερε: «Όσον αφορά τα επιχειρήματα περί κοσμικότητας, θρησκευτικής ανεκτικότητας και συνύπαρξης, υπάρχουν σήμερα περισσότερες από τετρακόσιες χριστιανικές εκκλησίες και εβραϊκές συναγωγές στην Τουρκία».

Μέσω Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας συμπλήρωσε ακόμη ότι όλοι οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων και των ψηφιδωτών της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός για το αντίθετο είναι απλώς ψευδής», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.