ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Τουρκία: Το 44% ενάντια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – Έμμεσα «πυρά» Ιμάμογλου σε Ερντογάν

Τουρκία: Το 44% ενάντια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – Έμμεσα «πυρά» Ιμάμογλου σε Ερντογάν

«Μπηχτές» κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξαπέλυσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη Cumhurriyet κι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει φιέστα για τις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, ο Ιμάμογλου εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των τζαμιών ανά την υφήλιο και διερωτήθηκε τι άλλαξε μέσα στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από τις δηλώσεις του Ερντογάν, όταν τασσόταν κατά του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή, επειδή θα κινδύνευαν τα ισλαμικά τεμένη σε διάφορες χώρες του πλανήτη δηλώνοντας «αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μήπως αυτοί (που λένε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή) γνωρίζουν τι θα πάθουν αυτά τα τζαμιά; Ως πολιτικός ηγέτης δεν έχω χάσει τον προσανατολισμό μου για να μπω σε ένα τέτοιο παιχνίδι».

Ο Ιμάμογλου διερωτήθηκε αν με την τωρινή απόφαση κινδυνεύουν τα τζαμιά σε διάφορα μέρη του κόσμου και αν μπορεί να συμβεί κάτι στα τζαμιά αυτά, όπου χιλιάδες μουσουλμάνοι προσεύχονται ειρηνικά. «Τι θα γίνει εάν οι κυβερνώντες αυτών των χωρών πουν “θεωρούμε επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τις κατηγορίες εναντίον της απόφασής μας για τα τζαμιά”; Αυτό θα κριθεί οπωσδήποτε από το έθνος μας το οποίο διαθέτει κοινή λογική. Θέλω πολύ να το κρίνει αυτό ο λαός και θα το κρίνει. Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει τόσο υλικό όσο και πνευματικό πλούτο, θα ανακουφίσει τα εκατομμύρια άνεργους, θα προσφέρει εργασία στα εκατομμύρια νέων αποφοίτων πανεπιστημίων μας, εάν η χώρα μου κερδίσει σεβασμό στην διεθνή κοινή γνώμη, τότε στηρίζω μέχρι τέλους αυτή την απόφαση, ανέφερε ο Εκρέμ Ιμαμογλου.

Τουρκία-δημοσκόπηση: Το 44% ενάντια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Στο μεταξύ δημοσκόπηση της Metropol που διεξήχθη τον περασμένο μήνα και δημοσιεύτηκε σήμερα, εμφανίζει διχασμένη την τουρκική κοινή γνώμη στο θέμα της Αγίας Σοφίας με το 46% να τάσσεται υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί και το 44% να τάσσεται κατά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η βάση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τηρεί αρνητική στάση σε ποσοστό 50% και μόνο το 40% είναι υπέρ. Σημειωτέον ότι οι δημοσκοπήσεις ενώπιον του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έκαναν λόγο για 80% του τουρκικού λαού υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.