ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο πρώτος ιμάμης της Αγίας Σοφίας θα είναι από τη Βοσνία – Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν (βίντεο)

Ο πρώτος ιμάμης της Αγίας Σοφίας θα είναι από τη Βοσνία – Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν (βίντεο)

Ανήμερα της επετείου της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου, αναμένεται να σημειωθεί η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά την απόφασή της για μετατροπή σε τζαμί.

​Κι ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες προετοιμασίας του χώρου, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μέρα με την ημέρα.

Όπως μετέδωσε ο ANT1, επικαλούμενος πληροφορίες από τον πρέσβη της Σερβίας, ο πρώτος ιμάμης της Αγίας Σοφίας θα έχει καταγωγή από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, σε μια προσπάθεια του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να σηματοδοτήσει ότι η μετατροπή του μνημείου σε τζαμί είναι μια απόφαση που αφορά στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου.

Περισσότερα, στο βίντεο που ακολουθεί και συγκεκριμένα στα 14:36 λεπτά:

Κόκκινο χαλί 14.000 τ.μ., κοράνι όλο το 24ωρο και μεταφορά των συμβόλων

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις αλλαγές που θα γίνουν μέσα στην Αγία Σοφία, προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί:

  • To 14 χιλιάδων τ.μ. χαλί είναι έτοιμο – Η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία.
  • Σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγίας Σοφίας επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.
  • Θα διοριστούν 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες – Βασικό κριτήριο η… καλή φωνή.
  • Επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο
  • Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις 5 προσευχές.
  • Τα ψηφιδωτά θα μπορούν να τα βλέπουν συγκεκριμένες ώρες οι τουρίστες, οι οποίοι θα μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο.
  • Για τους επισκέπτες θα υπάρξουν ειδικές διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πλησιάζουν το σημείο που θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή. Κατά εκατοντάδες συρρέουν από όλη την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δουν και να φωτογραφηθούν μπροστά στην Αγία Σοφία, μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί και να προσευχηθούν έστω στον προαύλιο χώρο της.

Δεν αλλάζει όνομα η Αγία Σοφία

Σε συνέντευξή του στο κανάλι «Α Χαμπέρ», ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, καθώς και το 1453 αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις για άτομα VIP στην πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου.

​Υποστήριξε ακόμη ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα σταματήσει και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία όσοι χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για τον οποίο ετάχθη είναι καταραμένοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μακάρι αυτή η απόφαση να σταματήσει αυτή την κατάρα που βαραίνει αυτό το έθνος» ανέφερε ο Αλί Ερμπάς. Όσον αφορά στο κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στις 24 Ιουλίου, που όλοι θα σπεύσουν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.