ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αντιδρά η Τουρκία γιατί το Κόσοβο ανοίγει πρεσβεία στα Ιεροσόλυμα

Αντιδρά η Τουρκία γιατί το Κόσοβο ανοίγει πρεσβεία στα Ιεροσόλυμα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η χώρα του και το Κόσοβο συμφώνησαν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις και το Κόσοβο μαζί με τη Σερβία θα ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ.

Η ανακοίνωση από τον κ. Νετανιάχου έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον, ότι Σερβία και το Κόσοβο συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών στον Λευκό Οίκο

«Το Κόσοβο θα είναι η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πληθυσμιακή πλειοψηφία που θα ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Όπως έχω πει τις τελευταίες ημέρες – ο κύκλος της ειρήνης και της αναγνώρισης του Ισραήλ επεκτείνεται και αναμένονται περισσότερες χώρες να ενταχθούν» προσέθεσε.

Παρά το γεγονός ότι εκτός από τη Σερβία που μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, και το Κοσσυφοπέδιο προχωράει στην αναγνώριση του Ισραήλ και το άνοιγμα πρεσβείας του στην Ιερουσαλήμ, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται μόνο στην απόφαση του Βελιγραδίου.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Ανησυχούμε βαθιά για την απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

»Η προσάρτηση της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ απορρίφθηκε από τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).

»Έχει τονιστεί επανειλημμένα από διάφορα ψηφίσματα του ΟΗΕ ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά συνεχούς παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στη βάση των συνόρων του 1967.

»Ωστόσο, κάθε χώρα που μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ αποτελεί σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

»Καλούμε όλες τις χώρες να συμμορφωθούν προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με αυτό το ζήτημα, να σεβαστούν το ιστορικό και νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και να απέχουν από ενέργειες που θα κάνουν την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης ακόμη πιο δύσκολη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.