Η τουρκική οικονομία «βυθίζεται» αλλά ο Ρ.Τ.Ερντογάν χτίζει νέα παλάτια – Τώρα θέλει μέγαρο στη μνήμη του Αλ Αρσλάν

Η τουρκική οικονομία «βυθίζεται» αλλά ο Ρ.Τ.Ερντογάν χτίζει νέα παλάτια – Τώρα θέλει μέγαρο στη μνήμη του Αλ Αρσλάν

Την ώρα που ο πληθυσμός στην Τουρκία αγωνιά λόγω της οικονομικής κρίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χτίζει με χρήματα των φορολογουμένων επιβλητικά παλάτια, που παραπέμπουν στο οθωμανικό παρελθόν της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγα 24ωρα, ο οίκος Moody`s προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας στο Β2, από Β1.

Η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται την τελευταία διετία με το εθνικό νόμισμα της χώρας σε ελεύθερη πτώση, την ανεργία να καλπάζει ειδικά στις τάξεις των νέων, την πανδημία να γονατίζει τον τουριστικό κλάδο και τον πληθυσμό είτε να σφίγγει το ζωνάρι ή – όπως έχουν κάνει πολλοί νέοι Τούρκοι – να αναγκάζεται να ξενιτευτεί.

​Στο μεταξύ, όπως σημειώνει η γερμανική έκδοση της DW, ο Ερντογάν γίνεται είδηση όχι για τις προτάσεις που καταθέτει για τη λύση των προβλημάτων, αλλά «για τα παρακμιακά οικοδομικά πρότζεκτ» του, που προωθεί παρά την σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.

Η έπαυλη που ετοιμάζει ο Ερντογάν στη λίμνη Βαν – «μνημείο» για τη νίκη των Σελτζούκων στο Μαντζικέρτ

Ο Τούρκος πρόεδρος κάνει σχέδια για μια εξοχική έπαυλη στις όχθες της λίμνης Βαν, που θα θυμίζει το παλάτι Κουμπάντ Αμπάντ του Σελτζούκου σουλτάνυ Κάι Κομπάντ Α΄ του 13ου αι μ.Χ..

​Όπως λέει η ίδια η κυβέρνηση του AKP, η έπαυλη θα ανεγερθεί ακριβώς στο σημείο, όπου έστησε ο Σελτζούκος σουλτάνος Αλ Αρσλάν τη σκηνή του μετά τη νίκη επί των βυζαντινών στρατευμάτων στη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 μ.Χ,. και γι’ αυτό το συνολικό εμβαδόν της θα είναι 1.071 τ.μ.

​Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στο πρότζεκτ έχουν ήδη επενδυθεί πάνω από 14 εκατ. ευρώ, αν και η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ζητήσει αρχικά γύρω στα 3,5 εκατ. ενώ ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο λέγεται ότι είναι παιδικός φίλος του Τούρκου προέδρου.

Η αντιπολίτευση βοά, πόσω μάλλον που το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας είχε βάλει φρένο τον Ιούλιο του 2019 στην ανέγερση του παλατιού, επειδή εμποδίζει την πρόσβαση του κοινού στις όχθες της λίμνης και τη γύρω περιοχή.

​Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν παραμέρισε το εμπόδιο με αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τέθηκε στο αρχείο.

​«Ας χτυπιούνται όσο θέλουν, το παλάτι θα χτιστεί», απάντησε ο Ερντογάν στους επικριτές του, όταν αποφασίστηκε η συνέχιση του έργου. Στα τέλη Αυγούστου ο Ερντογάν οργάνωσε μάλιστα και μια φιέστα στο Αχλάτ, στις όχθες της λίμνης Βαν σε ανάμνηση της νίκης των Σελτζούκων στο Μαντζικέρτ και στη συνέχεια έκανε τα συμβολικά εγκαίνια του παλατιού.

Τεράστιο το κόστος των παλατιών του Ερντογάν

«Για την ακόρεστη μεγαλομανία ενός ανθρώπου θυσιάζεται στο κέρδος η όχθη της λίμνης Βαν», σχολίασε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, η βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κεμαλικού CHP, Γκιουλιτζάρ Μπιτζέρ Καρατζά.

«Την ώρα που εκατομμύρια συμπολίτες μας στενάζουν λόγω της οικονομικής κρίσης, ένας άνθρωπος χτίζει το ένα κάστρο μετά το άλλο», πρόσθεσε. Αλλά στο κόμμα του Ερντογάν δεν ιδρώνει το αυτί τους: «για μας το κτίριο θα είναι σπίτι για όλο το έθνος», απάντησε ο Τζαχίτ Εζκάν, αντπρόεδρος της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.

Το θερινό παλάτι του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα

Εκτός από την έπαυλη στις όχθες της λίμνης Βαν ο Ερντογάν ετοιμάζει κι ένα θερινό παλάτι 300 δωματίων (!) στον κόλπο του Οκλούκ κοντά στη Μαρμαρίδα, ένα πανάκριβο πρότζεκτ, που σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής πάνω από 37 εκατ. ευρώ και για το οποίο θυσιάστηκαν 50.000 δένδρα!

Κι είναι το τρίτο επιβλητικό παλάτι που χτίζει ο Ερντογάν με χρήματα των Τούρκων φορολογουμένων. Το 2014 είχε προκαλέσει κατακραυγή στο εσωτερικό με την ανέγερση του Ak Saray, («Λευκού Παλατιού») – της προεδρικής κατοικίας στην Άγκυρα, λόγω του υψηλού κόστους (μισό δισ. ευρώ!) και της θέσης του μέσα σε προστατευόμενη περιοχή πρασίνου.

Ο Ερντογάν δέχεται έντονη κριτική επειδή προτάσσει την οθωμανική κληρονομιά έναντι του σύγχρονου προσώπου της Τουρκικής Δημοκρατίας και του ιδρυτή της, Κεμάλ Ατατούρκ. Τα παλάτια του κι άλλα οικοδομικά του σχέδια έρχονται σε ευθεία αντίθεση με άλλα έργα που κατασκευάστηκαν μετά το 1923 αφού αποτίουν αρχιτεκτονικό φόρο τιμής στο σελτζουκικό – οθωμανικό παρελθόν της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.