«Καταιγίδα»: Νέες λεπτομέρειες για το τουρκικό σχέδιο κατάρριψης μαχητικού και σύγκρουσης με την Ελλάδα

«Καταιγίδα»: Νέες λεπτομέρειες για το τουρκικό σχέδιο κατάρριψης μαχητικού και σύγκρουσης με την Ελλάδα

Η μνήμη ενός μυστικού σχεδίου του 2003 για κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφος F-16 και την προσπάθεια ενοχοποίησης της Ελλάδας ως «αποδιοπομπαίου τράγου», στοιχειώνει ακόμη παρατηρητές που ανησυχούν για την ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με φόντο ολοένα και πιο φιλοπόλεμες δηλώσεις των Τούρκων ηγετών.

Το σχέδιο, με την ονομασία Oraj [Καταιγίδα], αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην ημερήσια και ανεξάρτητη εφημερίδα Taraf, από τον κορυφαίο ερευνητικό δημοσιογράφο Μεχμετ Μπαρανσού τον Ιανουάριο του 2010. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο έκλεισε την εφημερίδα αλλά φυσικά φυλάκισε τον τότε αρχισυντάκτη της Αχμέτ Αλτάν και τον Μπαράνσου, που είχαν εκθέσει πολλά αδικήματα της τουρκικής κυβέρνησης. Τα ίδια σχέδια βρέθηκαν επίσης κρυμμένα στη ναυτική διοίκηση του Γκολτσούκ τον Δεκέμβριο του 2010 κατά την εκτέλεση εντάλματος έρευνας και κατάσχεσης από την αστυνομία.

Δεδομένου ότι η παράδοση τέτοιων στημένων επεισοδίων παραμένει ζωντανή στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, στρατού και πληροφοριών και ότι όσοι επινόησαν τέτοια σχέδια τελικά αθωώθηκαν για τα εγκλήματά τους και προστατεύθηκαν από την κυβέρνηση, υπάρχει σήμερα επιπλέον λόγος ανησυχίας για τα εγκλήματα που μπορούν να κάνουν ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι συνένοχοι του.

Το σχέδιο αεροπορικής επιχείρησης Καταιγίδα ολοκληρώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2003 από τον συνταγματάρχη Τσενγκιζ Κόιλου με εντολή του στρατηγού Χαλίλ Ιμπραίμ Φιρτίνα-διοικητή της αεροπορικής ακαδημίας που αργότερα έγινε και αρχηγός της Τουρκικής Αεροπορίας.

Ο Φιρτίνα ήταν ένας από τους ανώτερους στρατηγούς που ήταν αντίθετοι στην κυβέρνηση του AKP τότε και ήθελε να δημιουργήσει ένα περιστατικό με την Ελλάδα για να αναγκάσει την κυβέρνηση να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, λαμβάνοντας αποτελεσματικά τα ηνία της κυβέρνησης.

Το μυστικό σχέδιο «Καταιγίδα» πρότεινε να καταρριφθεί ένα τουρκικό F-16 ώστε να κατηγορηθεί η Ελλάδα

Το σχέδιο μιλά πρώτα για τις ανησυχητικές γενικές προοπτικές στη χώρα και στη συνέχεια ορίζει ως αποστολή την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, στο πλαίσιο μιας σειράς προκλητικών ενεργειών. Η καρδιά του σχεδίου περιγράφεται στο τμήμα 3 του Oraj, το οποίο απαριθμεί 12 επιχειρήσεις για την υλοποίηση των στόχων της αποστολής.

Το σχέδιο σημείωσε αύξηση του αριθμού των πτήσεων της τουρκικής Αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο. Πρότεινε δημόσια καμπάνια με τον ισχυρισμό πως τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα είχαν μπλοκαριστεί και παρενοχληθεί από την Ελλάδα, ενώ στην πραγματικότητα εκδόθηκε ειδική εντολή σε πιλότους να παρενοχλήσουν και να προκαλέσουν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να δημιουργήσουν συγκρούσεις στον αέρα.

«Εάν είναι δυνατόν, ένα τουρκικό αεροπλάνο θα αναγκαστεί να πέσει από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και αν αυτό δεν συμβεί, ένας πιλότος από το προσωπικό ειδικής Μοίρας θα βάλει κατά ενός αεροσκάφους μας την κατάλληλη ώρα και τόπο για να καταρριφθεί το δικό μας αεροσκάφος», αναφέρει το σχέδιο στο σημείο 2. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης θα οδηγούσαν τον κόσμο να πιστέψει ότι το αεροπλάνο έπεσε από ελληνικά αεροσκάφη.

Ένα άλλο σημείο ήταν η σκόπιμη αύξηση της εχθρότητας κατά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Διοίκηση της τουρκικής Αεροπορίας, ειδικά στους στόλους, ενώ οι πιλότοι θα ενθαρρύνονταν να είναι πιο επιθετικοί κατά τη διάρκεια των περιπολικών τους πτήσεων. «Οι πιλότοι θα ενημερωθούν ανεπίσημα ότι θα μπορούσαν ακόμη και να ανοίξουν πυρ στα ελληνικά αεροπλάνα για αυτοάμυνα».

Το σχέδιο «Καταιγίδα» πρότεινε στενό συντονισμό με άλλες δυνάμεις για την αύξηση της έντασης με την Ελλάδα στη θάλασσα και στην ξηρά. Για αυτό, θα αυξηθεί η συχνότητα των περιπολιών κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή της Θράκης, και οι ναυτικές δυνάμεις θα ασκούν συνεχώς κοινές ασκήσεις με τις χερσαίες δυνάμεις στις παραμεθόριες περιοχές. Τα μαχητικά αεροσκάφη θα βρισκόταν σε 24ωρη κατάσταση αναμονής στα αεροδρόμια Μπαλικεσίρ, Μπαντιρμά, Τσιγλί, Τσόρλου και Νταλαμάν και θα εμπλακούν ακόμη και σε ένα μικρό περιστατικό.

Λεπτομέρειες σχετικά με το μυστικό σχέδιο σχεδιάστηκαν για να προκαλέσουν την Ελλάδα να έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία, κάτι καθόλου εύκολο πάντως δεδομένης της στρατηγικής ψυχραιμίας της Αθήνας.

Προκειμένου να επηρεάσει την κοινή γνώμη, η ομάδα αεροπορικής επίδειξης της τουρκικής αεροπορίας(Türk Yıldızları), μέρος του 134ου στόλου, διοργανώνει συχνά αεροπορικές παραστάσεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας για να ενισχύσει την υποστήριξη του έθνους για την τουρκική Αεροπορία. Η πρώτη παράσταση είχε προγραμματιστεί για την εθνικιστική περιοχή Kadıköy της Κωνσταντινούπολης, με δόκιμους και στρατιώτες, ντυμένους με πολιτικά ρούχα, για να συναντηθούν με το κοινό και να φανεί ότι ένα τεράστιο πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την παράσταση.

Η δεύτερη αεροπορική παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον αέρα πάνω από τη γειτονιά Καρσαμπά στην πολύ συντηρητική περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης. Το βράδυ της αεροπορικής παράστασης, μια ειδική ομάδα ντυμένη με ρόμπες, τουρμπάνι και με πράσινες ισλαμικές σημαίες θα πραγματοποιούσε μια επιδρομή στο Μουσείο Αεροπορίας και τα ιστορικά αεροπλάνα που εκτέθηκαν εκεί θα καταστρεφόταν από βόμβες μολότοφ.

Περίπου την ίδια στιγμή, οι σχεδιαστές του «Καταιγίδα» σκέφτηκαν να ενορχηστρώσουν επιδρομές στις πύλες της 3ης διοίκησης Κύριας Αεροπορικής βάσης στη συντηρητική επαρχία του Ικονίου και στην 8η Κύρια Βάση στην κυρίως κουρδική επαρχία Ντιργιάμπακίρ. Τα περιστατικά θα ανοίξουν το δρόμο για την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου με τον στρατό να δημιουργεί σημεία ελέγχου, να συλλαμβάνει ανθρώπους και να χρησιμοποιεί ακόμη και θανατηφόρα βία. Τα εσκεμμένα και προκλητικά γεγονότα θα συνεχιζόταν έως ότου το κοινοβούλιο κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ενώ αεροσκάφη με χαμηλές πτήσεις θα κάνουν ακόμη και ένα πέρασμα πάνω από το κτίριο του κοινοβουλίου για να διατηρήσουν την πίεση στα μέλη του νομοθετικού σώματος.

«Μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, οι δραστηριότητες στο Αιγαίο και τη Θράκη θα μειωθούν σταδιακά και η ένταση θα μειωθεί ανάλογα με τις ανάγκες», ανέφερε το σχέδιο. Σε περίπτωση πολιτικής αντίστασης, το σχέδιο προέβλεπε τέσσερα μαχητικά σε κατάσταση αναμονής για να ανταποκριθούν και να χτυπήσουν άτομα που θα αντιστεκόταν στην επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Το σχέδιο Καταιγίδα παρείχε λεπτομερείς αναθέσεις σε τέσσερα τμήματα προκειμένου να εκπληρώσει το σχέδιο δράσης. Η 1η Διοίκηση Τακτικής Αεροπορίας θα σχεδίαζε πτήσεις Αιγαίου, θα λειτουργούσε αίθουσες ελέγχου, θα σχεδίαζε μια ειδική μοίρα στόλου για το περιστατικό με την Ελλάδα και θα συντονίσει τις ενέργειές της με την 1η Διοίκηση Στρατού με έδρα την Κωνσταντινούπολη, καθώς και με τη Διοίκηση του Ναυτικού. Η 2η Διοίκηση της Αεροπορίας ήταν επιφορτισμένη με την εξασφάλιση ότι όλα τα στρατεύματα διατηρούν το υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας για πόλεμο και συντονίζουν τις ενέργειες με τη 2η Διοίκηση Στρατού και την 3η Διοίκηση Στρατού.

Η Διοίκηση Εκπαίδευσης θα λάβει μέτρα για τη μεταφορά στρατευμάτων και θα συντονίσει τη δράση με την Διοίκηση Στρατού του Αιγαίου. Το τελικό τμήμα, η Διοίκηση Εφοδιασμού Αεροπορίας, θα εξασφάλιζε ότι όλα τα οπλικά συστήματα ήταν έτοιμα και λειτουργικά, θα παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη σε άλλες μονάδες και θα προετοιμάσουν πλήρως έκτακτα περιστατικά σε περίπτωση εθνικής κινητοποίησης.

Οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην εκτέλεση του σχεδίου Καταιγίδα ονομάστηκαν στο κατηγορητήριο:

Ο συνολικός συντονισμός του σχεδίου Καταιγίδα επρόκειτο να γίνει από ειδικά καθορισμένο προσωπικό που θα ενεργούσε με απόλυτη μυστικότητα και δεν θα έλεγε καν στους προϊσταμένους τους στην αλυσίδα διοίκησης για το σχέδιο. Αυτό υποδηλώνει ότι το σχέδιο δεν είχε εγκριθεί από τον κορυφή του στρατού και οργανώθηκε από μια νέο-εθνικιστική ομάδα αξιωματικών που κατείχαν σημαντικές θέσεις στον τουρκικό στρατό.

Το σχέδιο ανέφερε πως «Ειδικό προσωπικό αξιωματικών που δεν θα μιλήσει σε κανέναν, με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων και των προϊσταμένων τους, σχετικά με την επιχείρηση και τα καθήκοντά τους, θα εφαρμόσει την αρχή της ¨γνώσης των απαραίτητα αναγκαίων¨ μέχρι τη στιγμή της επιχείρησης»,

Οι σχεδιαστές υιοθέτησαν μυστικούς κωδικούς πρόσβασης όπως το “AYAZ” για να ορίσουν μια προσωρινή διακοπή του προγράμματος και το “HALI” για πλήρη εγκατάλειψη του προγράμματος σε περίπτωση που τα πράγματα δεν λειτουργούσαν όπως αναμενόταν.

Μόλις ξεκινήσει η επιχείρηση, οι αναφορές θα υποβάλλονται μυστικά στην Διοίκηση Ακαδημιών Αεροπορίας, η οποία θα εκτελούσε το σχέδιο Καταιγίδα . Η Διοίκηση της Αεροπορίας θα κρατιόταν στο σκοτάδι και δεν θα ενημερωνόταν. Μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, σχεδιάστηκε μια μαζική εκκαθάριση αξιωματικών που δεν υποστήριζαν το σχέδιο δράσης Καταιγίδα και ήταν αντίθετοι στο στρατιωτικό νόμο.

Το σχέδιο Καταιγίδα έχει 15 παραρτήματα που καλύπτουν ένα ολόκληρο φάσμα υπηρεσιών για να διασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση της παράνομης λειτουργίας. Περιλάμβανε την ανάθεση καθηκόντων, τη διοίκηση και τους τομείς ευθύνης, τις πληροφορίες, τα επιχειρησιακά σχέδια, τους κανόνες εμπλοκής, τις επικοινωνίες, τον ψυχολογικό πόλεμο, την εφοδιαστική, τη συνεργασία πολιτικο-στρατιωτικών, τον Τύπο και τις δημόσιες σχέσεις, την επιχειρησιακή ασφάλεια και την αντικατασκοπεία.

Το σχέδιο Καταιγίδα, καθώς και το αντίστοιχο του ναυτικού, το σχέδιο Suga συζητήθηκε κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου προγραμματισμού που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαρτίου 2003 στο στρατόπεδο Σελιμιέ. Και τα δύο σχέδια ήταν μέρος του σχεδίου δράσης «Βαριοπούλα» που επινοήθηκε από μια ομάδα αποστατών στον τουρκικό στρατό.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι το σχέδιο Οράζ εκτελέστηκε εν μέρει:

Σύμφωνα με τα αρχεία του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT), ο συνταγματάρχης Κόιλου, ο οποίος συνέταξε το σχέδιο Οράζ, συνδέεται με τον αρχηγό του κόμματος νεοεθνικιστικής πατρίδας (Βατάν) Ντογού Περιντσέκ, ο οποίος ήταν σύμμαχος του Προέδρου Ερντογάν από τότε που απελευθερώθηκε από τη φυλακή από την κυβέρνηση.

Πολλά αποδεικτικά στοιχεία που ενσωματώθηκαν στον φάκελο της υπόθεσης έδειξαν ότι οι προετοιμασίες του σχεδίου «Καταιγίδα» εκτελέστηκαν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά οι σχεδιαστές, παρόλο που υιοθέτησαν και ενημέρωσαν τα σχέδιά τους, απέτυχαν να ολοκληρώσουν τη λειτουργία λόγω της αντίστασης από την κορυφή της ιεραρχίας. Σε κατάθεση στο 4ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στις 3 Νοεμβρίου 2014 ως μάρτυρας κατά τη δίκη υπόπτων που συνέταξαν το σχέδιο Καταιγίδα, ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Χιμλί Οτζκούκ είπε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για τη Suga όταν υπηρετούσε ως ανώτατος διοικητής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι ύποπτοι που συνέταξαν το σχέδιο Καταιγίδα αργότερα καταδικάστηκαν στο πλαίσιο της δίκης για το σχέδιο Βαριοπούλα, που εκδικάστηκε στο 13ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Οι καταδίκες επιβεβαιώθηκαν από το 9ο τμήμα του Ανώτατου Εφετείου στις 9 Οκτωβρίου 2013, το οποίο επαλήθευσε την αυθεντικότητα του σχεδίου Καταιγίδα.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποίησε μια μυστική συμφωνία με τους νεοεθνικιστές και τους απατεώνες τους μετά τις έρευνες διαφθοράς του Δεκεμβρίου 2013 που ενοχοποίησαν τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του. Με αντάλλαγμα την βοήθεια στην εξουδετέρωση και το ξέπλυμα των δικών του εγκλημάτων, ο Ερντογάν ενορχήστρωσε την απελευθέρωση των καταδικασμένων αξιωματικών και τους εξασφάλισε δίκη με το προκαθορισμένο αποτέλεσμα της απαλλαγής για τα μέλη της ομάδας σύμφωνα με τις πολιτικές οδηγίες της κυβέρνησής του.

Σήμερα ο Ερντογάν και οι νεο-εθνικιστές συνεργάζονται για να αυξήσουν τις εντάσεις με την Ελλάδα, γεγονός που δίνει περισσότερους λόγους να ανησυχεί κανείς, ιδιαίτερα για το τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Tourkikanea.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.