ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

FinCEN Files: «Ύποπτες συναλλαγές» για την τράπεζα του γαμπρού του Ρ.Τ.Ερντογάν

FinCEN Files: «Ύποπτες συναλλαγές» για την τράπεζα του γαμπρού του Ρ.Τ.Ερντογάν

Στις λίστες των FinCEN Files έχουν μπει αρκετές τουρκικές εταιρίες και τράπεζες, όπως αποκαλύφθηκε μέσω των μυστικών εγγράφων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών που διέρρευσαν στο BuzzFeed News.

Ανάμεσά τους είναι η Aktif Yatirim Bankasi ή Aktif Bank, η οποία κατηγορείται ότι προέβη σε ξέπλυμα χρήματος για ένα δίκτυο πελατών που περιλαμβάνει το γερμανικό πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wirecard, ενώ υπάρχουν στοιχεία και για ύποπτες δραστηριότητες στη βιομηχανία του πορνό και με τους Ταλιμπάν.

Οι «ύποπτες συναλλαγές» έγιναν όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος ο Μπεράτ Άλμπαϊρακ, γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και νυν υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.

Η Aktif Bank ανήκει στον όμιλο Calik Holding, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα, με περισσότερες από τριάντα εταιρίες. Θεωρείται, δε, πως έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα FinCEN Files, μεταξύ 6 Ιουνίου του 2013 και 1ης Ιουλίου του 2014 η Aktif Bank επεξεργάστηκε «ύποπτες συναλλαγές» αξίας περίπου 77,3 εκατ. ευρώ μέσω των συνεργατών της στις ΗΠΑ. Παράλληλα, στο δίκτυο πελατών της περιλαμβάνονται πάροχοι πορνογραφίας και μια εταιρία που είναι ύποπτη ότι έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

Επίσης, μεταξύ 27 Μαΐου και 1 Ιουλίου του 2014 η τράπεζα συμμετείχε σε 561 «ύποπτες» μεταφορές χρημάτων αξίας 29,8 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς στο Αφγανιστάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Aktif Bank δήλωσε πως λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες που θέσπισε ο MASAK, ανακριτής οικονομικών εγκλημάτων της Τουρκίας, και δεν σκοπεύει να σχολιάσει όσα αποκαλύπτουν τα FinCEN Files. Εξάλλου, όπως ισχυρίστηκε, η υποβολή μόνο ενός SAR δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι εν λόγω συναλλαγές ήταν απαγορευμένες ή παράνομες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.