ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τουρκική ενόχληση για τους επάκτιους Exocet του ΠΝ: Είναι απειλή για την διεθνή ναυσιπλοΐα

Τουρκική ενόχληση για τους επάκτιους Exocet του ΠΝ: Είναι απειλή για την διεθνή ναυσιπλοΐα

Ως απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα χαρακτηρίζουν τους επάκτιους Exocet που υπάρχουν στην Λήμνο, οι Τούρκοι.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης τουρκικής προπαγάνδας για τον αφοπλισμό των νήσων του ανατολικού αιγαίου, σειρά τουρκικών λογαριασμών στο διαδίκτυο έχουν αρχίσει «εκστρατεία» για τους επάκτιους Exocet MM40 του ΠΝ σε διάφορα νησιά και στην Λήμνο.

Όπως λένε η παρουσία εκεί των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων με εμβέλεια 70 χλμ. δεν είναι αμυντική, αλλά επιθετική κίνηση καθώς έτσι απειλούν τόσο τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας όσο και την εμπορική ναυσιπλοΐα που εξέρχεται από τα Στενά των Δαρδανελίων.

Το ΠΝ διαθέτει 2 συστοιχίες κατευθυνόμενων πυραύλων Exocet MM-40 BLOCK2 επάκτιας άμυνας σε συγκεκριμένα σημεία στο Αιγαίο, όπως έχει κάθε δικαίωμα να κάνει.

Η ύπαρξη ανάλογων συστημάτων καθίσταται αυτομάτως κύριος παράγοντας αποτροπής στο Αιγαίο, εάν κριθεί από τις τουρκικές αντιδράσεις.

Η ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου με νέα βλήματα NSM ή ακόμη καλύτερα με P-800 Oniks (αν και το τελευταίο ανήκει στη σφαίρα της πολιτικής φαντασίας) πραγματικά θα «σφραγίσει» το Αιγαίο από κάθε απειλή.

Να σημειωθεί ότι τα νυν υπηρετούντα βλήματα MM-40 Block 2 Exocet και ορισμένες άλλες συστοιχίες αποσυρθέντων βλημάτων MM-38 Εxocet από τις πυραυλακάτους κλάσης “S” ή τις Combattante IIa και έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν εύκολα σε ορισμένα νησιά (έχει ήδη γίνει η διασπορά ορισμένων διπλών εκτοξευτών με ΜΜ-38) δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απόλυτης επιτυχίας του στόχους τους είτε λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων “φακέλου” μάχης σε επίπεδο ελιγμών, αλλά κυρίως σε επίπεδο εμβέλειας και φονικότητας.

Τα Block 3 (τα οποία υπηρετούν ήδη στις ΤΠΚ κλάσης “Ρουσσέν” είναι τα πρώτα βλήματα επιφανείας-επιφανείας “διπλού” ρόλου του ΠΝ:

Μπορούν να πλήξουν με μεγάλη ακρίβεια και φονικότητα επάκτιους στόχους ή εν πάση περιπτώσει στόχους που να βρίσκονται στη ξηρά εντός της ακτίνας δράσης των 120 χλμ. τους, ακολουθώντας μία κίνηση cruise βλήματος.

Τέτοια βλήματα εγκατεστημένα σε τρία-τέσσερα νησιά του Αιγαίου και αλλάζοντας συχνά βάσεις και σημεία ανάπτυξης μέσα στη νύχτα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρότατους πονοκεφάλους στους φιλόδοξους κατακτητές του ελληνικού Αιγαίου: Κέντρα διοίκησης, σταθμοί επικοινωνιών, βάσεις εξόρμησης πλωτών μέσων κλπ εύκολα γίνονται αναλώσιμοι στόχοι χωρίς την παραμικρή απώλεια για την ελληνική πλευρά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.