ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα για να επηρεαστεί από τις κυρώσεις της ΕΕ»

Πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα για να επηρεαστεί από τις κυρώσεις της ΕΕ»

Για τα ελληνοτουρκικά, τις πιθανές κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, αλλά και για τις σχέσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και Παρίσι μίλησε ο Τούρκος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς.

Θα μπορούσε αυτό το αδιέξοδο να μετατραπεί σε ανοικτή σύγκρουση; Η Γαλλία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ενώ προχωρά και η συμφωνία πώλησης 18 Rafale στην Ελλάδα. Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση;

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, μιλώντας στο Sputnik επικαλείται ένα ιστορικό προηγούμενο που αφορά άμεσα τη Γαλλία:

«Μια παρόμοια περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας, σχεδόν ίδια με αυτήν τη σύγκρουση (σ.σ. στην Ανατολική Μεσόγειο) είχε περάσει από το Διεθνές Δικαστήριο. Πρόκειται για την περίπτωση του νησιού του Τζέρσεϊ, στο στενό της Μάγχης. Αυτό το νησί βρίσκεται δίπλα στις γαλλικές ακτές, αλλά ανήκει στην Αγγλία. Η Αγγλία υποστήριζε ότι η θαλάσσια ζώνη μεταξύ αυτού του νησιού και της Αγγλίας έπρεπε να θεωρηθεί περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Αγγλίας. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν υπέρ της Γαλλίας, δηλαδή το νησί του Τζέρσεϊ μπορούσε να έχει τα δικά του χωρικά ύδατα γύρω του (σ.σ. αλλά ήταν περικυκλωμένο από τα γαλλικά χωρικά ύδατα). Η Τουρκία ζητά ακριβώς το ίδιο με τη Γαλλία».

Πώς σχολιάζει ο Τούρκος πρώην υπουργός την αγορά Rafale από την Ελλάδα

Ερωτηθείς εάν η πώληση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία στην Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει το «παιχνίδι», ο Γιασάρ Γιακίς απαντά:

«Πώς θα μπορούσαν τα 18 Rafale να επηρεάσουν την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της Τουρκίας -η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ- και της Ελλάδας, ο στρατός της οποίας δεν είναι συγκρίσιμος σε μέγεθος με αυτόν της Τουρκίας; Δεν θεωρώ ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι πολιτικοί θα ορμήσουν στη μάχη, διότι η ισορροπία τείνει υπέρ της Τουρκίας».

Σχετικά με τη δήλωση του Μακρόν για τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν σε όσους παραβιάζουν τον θαλάσσιο χώρο των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο Τούρκος πρώην υπουργός επισημαίνει ότι «η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη χώρα για να επηρεαστεί από τις κυρώσεις που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπενθυμίζεται ότι η αντίδραση του Τούρκου Πρόεδρου, Ερντογάν, στις δηλώσεις του Μακρόν ήταν έντονη: «Κύριε Μακρόν, θα έχεις ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα με μένα προσωπικά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι ένα είδος πολιτικής δημαγωγίας. Θεωρώ ότι οι αρχηγοί κρατών δεν πρέπει να απευθύνονται στους συναδέλφους τους με τέτοια επιχειρήματα» σχολιάζει ο Γιασάρ Γιακίς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.