Ι.Καλίν: «Η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Oruc Reis για να κλιμακώσει την ένταση»

Ι.Καλίν: «Η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Oruc Reis για να κλιμακώσει την ένταση»

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, ανέφερε ότι η Ελλάδα με την πλάτη της Ευρώπης θα προσπαθήσει να μετατρέψει την επιστροφή του Oruc Reis στη Μεσόγειο σε αφορμή ώστε να κλιμακώσει την ένταση.

«Εκείνοι θα μετατρέψουν (την επιστροφή του Oruc Reis στη Μεσόγειο) σε αφορμή για κλιμάκωση της έντασης. Θα προσπαθήσουν να κλιμακώσουν την ένταση, αλλά, κατ’ εμάς εφόσον υπάρχει ένας χάρτης, που ονομάζεται χάρτης της Σεβίλλης, δεν έχει καμία νομιμότητα. Και δεδομένου ότι οι έρευνες του Oruc Reis διενεργούνται στην περιοχή της υφαλοκρηπίδας μας, κοντά μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος αντίδρασης σε αυτό», ισχυρίστηκε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα

Στο ερώτημα αν η διπλωματία αυτή τη στιγμή έχει «κολλήσει» ο Ιμπραχίμ Καλίν απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «ο δρόμος της διπλωματίας είναι ανοιχτός».

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ευρώπη γνωρίζει και η ίδια ότι οι αξιώσεις της Ελλάδας είναι μαξιμαλιστικές και άδικες και ότι η προσπάθεια να στριμώξει την Τουρκία στη γωνία δημιουργώντας πολιτική ένταση, είναι μάταιη.

«Αν νομίζετε ότι δημιουργώντας πολιτική ένταση, θα στριμώξετε την Τουρκία στη γωνία είναι μάταιη η προσπάθειά σας. Αν σκέφτεστε ότι θα απειλήσετε την Τουρκία με κυρώσεις ή ότι μπορείτε να εκβιάσετε την Τουρκία, και πάλι θα είναι μάταιη η προσπάθεια. Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος το έχει πει πολλές φορές.

​«Σας προκαλώ», έχει πει. Φέρτε τις κυρώσεις που λέτε, τί θα μας κάνετε; Θα επιβάλλετε κυρώσεις στις ενεργειακές μας εταιρείες, στους μηχανικούς μας. Ορίστε επιβάλετέ τες.

​Ποιος θα ζημιωθεί εδώ; Από αυτή τη στρατηγική ένταση ποιος θα κάνει πίσω; Ποιο πρόβλημα θα λύσει; Ούτε την Ευρώπη ούτε την Ελλάδα θα ωφελήσει», είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας συστήνοντας στην Ελλάδα να αποκτήσει μία πιο εποικοδομητική στάση, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «λάθος» που ενέπλεξε σε ένα διμερές ζήτημα –κατά τον Καλίν- την ΕΕ.

«Εμείς είμαστε γείτονες με την Ελλάδα. Καμία δεν θα φύγει, εδώ θα συνεχίσουμε να είμαστε. Όσοι στέκονται δίπλα στην Ελλάδα τώρα σε αυτά τα ζητήματα, ίσως με απειλές, ίσως με προκλήσεις, αύριο μπορεί να μην στηρίξουν την Ελλάδα. Δηλ. εμείς ως δύο χώρες-γείτονες, που μοιραζόμαστε το Αιγαίο, ως δύο όμορες χώρες, με μία κοινή ιστορία θα συνεχίσουμε να ζούμε μαζί.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι τώρα, αν με ρωτάτε, είναι ότι προσπάθησε να καθορίσει τις σχέσεις της με την Τουρκία με μία τακτική ή στρατηγική μέσα από πιέσεις που ασκήθηκαν από την ΕΕ. Ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε αποτέλεσμα, όλοι με κάποια λογική το βλέπουν ή πρέπει να το δουν.

Δηλαδή την Τουρκία σήμερα ποιος εκβιασμός και ποια πίεση τη λύγισε; Πώς η Ελλάδα ή η Ε/Κ πλευρά θα λυγίσει την Τουρκία μέσω πιέσεων; Είναι αδύνατο! Αν λύσει αυτά τα προβλήματα, της ανατ. Μεσογείου, της Κύπρου, τις έρευνες για ενέργεια, τις πηγές υδρογονανθράκων, την ίση κατανομή… αυτά θα κάτσουμε μαζί με την Ελλάδα να τα συζητήσουμε».

Οι διερευνητικές ακόμη στην ατζέντα της Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε ότι οι διερευνητικές είναι ακόμη στο… τραπέζι κι ότι εναπόκειται στην Τουρκία να δώσει ημερομηνία για να ξεκινήσουν. Αναγνώρισε ωστόσο ότι πρόκειται για μία μακρόχρονη διαδικασία που μπορεί να καταλήξει και στη διεθνή δικαιοσύνη.

​«Για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, εμείς θα δώσουμε ημερομηνία στην απέναντι πλευρά. Φυσικά αυτές οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν και σταμάτησαν το 2016 και είναι μακροχρόνιες τεχνικές συνομιλίες. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στον κόσμο. Υπάρχει βέβαια το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αλλά είναι από τα θέματα που επιλύονται μεταξύ χωρών, διμερώς. Αν δεν μπορούν να λυθούν, υπάρχει κα δυνατότητα προσφυγής σε τρίτα μέρη, στα δικαστήρια», ανέφερε, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία ότι με τις συνομιλίες «τριών ταχυτήτων» που έχουν ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθούν Ελλάδα και Τουρκία θα καταφέρουν να βρουν τη λύση, ρίχνοντας ωστόσο το «μπαλάκι» και πάλι της επιτυχίας στην Αθήνα.

«Με έναν τέτοιο τριπλό μηχανισμό, εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα. Αρκεί η απέναντι πλευρά να διαθέτει σωστή λογική και σωστή βούληση», ανέφερε.

Κοινό μέτωπο Αιγύπτου, Λιβύης, Παλαιστίνης

«Η Αίγυπτος είναι μια από τις σημαντικές χώρες της περιοχής και του αραβικού κόσμου. Φυσικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο Σίσι ήρθε στην εξουσία εκεί, το πραξικόπημα, τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, τι συνέβη στην πλατεία Ράμπια, τις πολιτικές συλλήψεις που ακολούθησαν, το θάνατο του Μόρσι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Παρόλα αυτά, αν η Αίγυπτος εκδηλώσει τη βούληση να δράσει με μια θετική ατζέντα στα περιφερειακά ζητήματα, η Τουρκία θα ανταποκριθεί. Η Λιβύη, η Παλαιστίνη, εάν δημιουργήσουν ένα έδαφος για κοινή δράση στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και σε άλλα ζητήματα, η Τουρκία το κοιτάζει θετικά και θα συμβάλει θετικά», υποστήριξε ο Ιμπραχίμ Καλίν, κάνοντας γνωστή την πρόθεση της Άγκυρας για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου μεταξύ Αιγύπτου, Λιβύης, Παλαιστίνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.