Τούρκοι ζητάνε αντίποινα για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο: «Η Γερμανία και η Ελλάδα φταίνε»

Τούρκοι ζητάνε αντίποινα για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο: «Η Γερμανία και η Ελλάδα φταίνε»

Τούρκοι που κλήθηκαν να μιλήσουν σε τουρκικές εκπομπές για την νηοψία που έγινε στο στο τουρκικό πλοίο «Ροζελίν Α», έπειτα από εντολή της γερμανικής φρεγάτας «Αμβούργο», τα έβαλαν με τον Έλληνα διοικητή των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη».

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται με πηχυαίους τίτλους στο περιστατικό, κατηγορώντας για μεροληψία την Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας λαμβάνει μέρος η επιχείρηση «Ειρήνη», και πως η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και του πλοιάρχου, ενώ -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους- το πλοίο μετέφερε μπογιές και ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων.

Δεν λείπουν και φωνές στα τουρκικά ΜΜΕ, που ζητούν σκλήρυνση της τουρκικής στάσης απέναντι σε Ελλάδα και Γερμανία, αλλά και στην Ε.Ε. γενικότερα. Οι γνωστοί «θεωρητικοί» της Γαλάζιας Πατρίδας εμφανίστηκαν στα τηλεοπτικά παράθυρα με «πολεμική διάθεση» και βολές κατά της χώρας μας.

Ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρτενίζ, έκανε λόγο «για μία «εχθρική πράξη εναντίον της Τουρκίας που ευθύνονται Έλληνες και Γερμανοί», χαρακτηρίζοντάς την «πειρατική ενέργεια» επειδή πραγματοποιήθηκε στη θάλασσα. Ο ίδιος κάλεσε την Άγκυρα να απευθυνθεί άμεσα στο Βερολίνο και να ζητήσει «Συγνώμη» για το περιστατικό.

«Αυτό που έκαναν είναι μια σύγχρονη πειρατεία. Η στάση της Γερμανίας ήταν καθοριστική και οι Έλληνες περίμεναν μια τέτοια στιγμή» συνέχισε ο Γκιουρντίζ, ζητώντας από την Άγκυρα να συνοδεύουν τουρκικές φρεγάτες τα εμπορικά πλοία προς τη Λιβύη και ν΄ απαντήσει ανάλογα.

«Η φρεγάτα της Γερμανίας, παρεμβαίνει στο τουρκικό εμπορικό πλοίο σαν πειρατής και ανακρίνει το προσωπικό του σαν να είναι ληστής. Αυτό δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποδεχτεί η Δημοκρατία του Ατατούρκ και το τουρκικό έθνος» δήλωσε με τη σειρά του ο ναύαρχος ε.α. Ντενίζ Κούτλουκ, λέγοντας πως «το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει» και πως μετά το περιστατικό αυτό «Γερμανία και Ελλάδα θα πρέπει να σκέφτονται δύο φορές», φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει ακόμη και τουρκικά «Αντίποινα» με νηοψίες του τουρκικού στόλου σε ελληνικά και γερμανικά εμπορικά πλοία, που πλέον στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και το Βόσπορο.

Η νηοψία στο τουρκικό πλοίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής «Ειρήνη» για τη διασφάλιση του εμπάργκο όπλων προς τους εμπολέμους στην Λιβύη.

Νωρίτερα σήμερα και το γερμανικό Spiegel, αποκάλυψε πως η Άγκυρα εμπόδισε τον έλεγχο τουρκικού πλοίου από τη γερμανική φρεγάτα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Ροζαλίν A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι είναι αμφισβητήσιμος ο σκοπός της επιχείρησης «Ειρήνη», σημειώνοντας πως πρόκειται για μεροληπτική επιχείρηση. Σύμφωνα με την τουρκική θέση: «αν και ο πλοίαρχος του «Ροζαλίν Α» δέχθηκε να συνεργαστεί, ένοπλη ομάδα της επιχείρησης «Ειρήνη» επιβιβάστηκε στο πλοίο και πραγματοποίησε επιθεώρηση επί μακρόν (…) Τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού πλοίου ερευνήθηκαν βίαια, συγκεντρώθηκαν και περιορίστηκαν σε μία μόνο θέση, τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν με χρήση βίας, ενώ ο πλοίαρχος τέθηκε υπό την επιτήρηση ενός ένοπλου στρατιώτη».

Η Άγκυρα κάνει λόγο για μεροληψία και τονίζει ότι η παρέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και του πλοιάρχου, ενώ επιμένει πως το πλοίο μετέφερε μπογιές και ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, καταδίκασε την επιχείρηση «Ειρήνη», κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι «απέδειξε τη μεροληψία της με την παράνομη έρευνα στο τουρκικό εμπορικό πλοίο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.