Αναλυτής: «Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να γίνει “μάθημα” για την Ευρώπη – Να ανησυχεί για τα τουρκικά drones»

Αναλυτής: «Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να γίνει “μάθημα” για την Ευρώπη – Να ανησυχεί για τα τουρκικά drones»

Αναλυτικές υποστηρίζουν πως τα τουρκικά drone, τα οποία υποστήριζαν τις δυνάμεις των Αζέρων, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι έσπευσαν να δώσουν έμφαση στην αποτελεσματικότητα των τουρκικών drones απέναντι στις άμυνες και στις δυνάμεις των Αρμενίων, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος που προβάλλουν τα τουρκικά drones πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά την δική τους αεροπορική άμυνα από μια τέτοια απειλή.

Ο Γκούσταβ Γκρέσελ, ανώτερος συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά think tanks, τόνισε σε δηλώσεις του που αναδημοσίευσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να ανησυχεί για την «επιτυχία» των τουρκικών drones.

Ο ίδιος επεσήμανε πως τα τουρκικής κατασκευής drones που χρησιμοποίησαν οι Αζέροι στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πεδίο των μαχών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι ένα ξεχωριστό μάθημα για να καταλάβει η Ευρώπη το αν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Η Ευρώπη πρέπει να «ανησυχεί» για τα τουρκικά drones

Ο ειδικός αναλυτής τόνισε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αντιληφθεί τα όσα συνέβησαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως μια δευτερευούσης σημασίας σύγκρουση ανάμεσα σε δύο φτωχές χώρες, αλλά αντιθέτως πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το πως επιχειρήσαν τα τουρκικά drones και το τι απειλή ενέχουν οι δυνατότητές τους για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι «κανένας ευρωπαϊκός στρατός εκτός από τη Γαλλία και τη Γερμανία δεν διαθέτει ικανό σύστημα αεροπορικής άμυνας για την προστασία του», ένα στοιχείο που πρέπει να τους «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για τα τουρκικά drones όπως τα Bayraktar TB2 and Anka-S, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης σε πεδία επιχειρήσεων στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι ο αναλυτής αγνοεί τις δυνατότητες αεροπορικής άμυνας ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους ένα σημαντικό αριθμό αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι S-300, και οι Patriot.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.