ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Χ.Ακάρ σε Χ.Χαφτάρ: «Αν επιτεθείτε δεν θα έχετε πού να κρυφτείτε» – Στην Τρίπολη αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για συζητήσεις

Χ.Ακάρ σε Χ.Χαφτάρ: «Αν επιτεθείτε δεν θα έχετε πού να κρυφτείτε» – Στην Τρίπολη αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για συζητήσεις

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έστειλε σήμερα Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, προειδοποίηση προς τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στην Λιβύη.

Όπως είπε ο Ακάρ, οι δυνάμεις του Χαφτάρ και των υποστηρικτών τους που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι» εάν επιχειρήσουν να επιτεθούν στις τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη, ο Ακάρ είπε ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ και οι υποστηρικτές του δεν θα είχαν «πουθενά να τρέξουν» αν επιτεθούν στις τουρκικές δυνάμεις, προσθέτοντας ότι θα γίνουν στόχοι για την Άγκυρα «παντού».

Ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ανταπάντησε ότι «η ανεξαρτησία δεν αξίζει όσο ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει τμήματα της χώρας μας». Ξεκαθάρισε έτσι ότι ο Ερντογάν «πρέπει να φύγει και αυτό θα γίνει είτε ειρηνικά είτε με πόλεμο».

Την ίδια στιγμή στην Τρίπολη έχει καταφτάσει αντιπροσωπεία από την Αίγυπτο με σκοπό να διαπραγματευτεί με την τουρκική πλευρά το ουσιαστικά εσωτερικό σύνορο της Λιβύης και σε μια προσπάθεια στήριξης του Χ.Χάφταρ.

Η Τουρκία είναι ο κύριος ξένος υποστηρικτής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, η οποία εδώ και χρόνια πολεμά τον Εθνικό Στρατό του Λιβύου (LNA) του Χαφτάρ.

Τον Οκτώβριο, η GNA και η LNA υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν έναν πολιτικό διάλογο με στόχο τις εκλογές του επόμενου έτους ως λύση.

Από τη μία, η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα. Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε απόφαση με την οποία παρατείνει για δεκαοκτώ μήνες την έγκρισή του για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Η απόφαση αναφέρει «ότι υπάρχουν απειλές από τη Λιβύη προς την Τουρκία και εάν επαναληφθούν οι επιθέσεις, τα τουρκικά συμφέροντα σε Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική θα επηρεαστούν αρνητικά».

Η επίσκεψη Ακάρ και η γενικότερη κινητικότητα που επικρατεί καταδεικνύει ότι η χώρα φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά σε έναν σφοδρό κύκλο συγκρούσεων, παρά σε μία εκεχειρία.

Ο Ερντογάν προετοιμάζεται να προστατέψει τους «συμμάχους του» από μία ενδεχόμενη επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ.

Εν μέσω όλων των παραπάνω, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να αρχίσουν τις προεργασίες για τις εκλογές Δεκεμβρίου του 2021.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τον σκοπό αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινοβουλίο. Οι εξελίξεις αυτές ευνοούν τον Χάφταρ, παρ’ ότι η διεθνής κοινότητα προωθεί τον Ακίλα Σαλέχ, πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης με έδρα το Τομπρούκ. Ο τελευταίος, όμως, δεν έχει την αποδοχή που απαιτείται ώστε να ενώσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.