ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η χώρα μας θα πατήσει πόδι στη Σελήνη το 2023»

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η χώρα μας θα πατήσει πόδι στη Σελήνη το 2023»

Την πρόθεσή του να πατήσει η Τουρκία στη Σελήνη μέχρι το 2023 εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O Ερντογάν, ο οποίος είχε πρόσφατα επαφές με τον Έλον Μασκ για το ενδεχόμενο συνεργασίας στη διαστημική τεχνολογία της SpaceX με τουρκικές εταιρίες, είπε ότι «η πρώτη προσελήνωση θα γίνει μ’ έναν τουρκικό, γνήσιο υβριδικό πύραυλο, που θα τεθεί σε τροχιά στα τέλη του 2023 μέσω διεθνούς συνεργασίας», κάνοντας λόγο για μια αποστολή δύο φάσεων. «Πρώτος μας στόχος είναι να προσγειωθούμε στη Σελήνη το 2023, κατά την εκατοστή επέτειο ίδρυσης της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Πιστεύω ότι οι Τούρκοι μηχανικοί θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν αυτήν την αποστολή».

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα της τουρκικής διαστημικής υπηρεσίας TUA, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, με δέκα στρατηγικούς στόχους, που περιλαμβάνουν και την αποστολή ενός Τούρκου υπηκόου σε επιστημονική αποστολή στο διάστημα. Τον περασμένο μήνα η Τουρκία έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο Turksat 5A σε συνεργασία με τη SpaceX κι ετοιμάζεται να εκτοξεύσει έναν ακόμη, τον Turksat 5B, το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα επιταχύνει τις έρευνες στις δορυφορικές τεχνολογίες και θα εγκαθιδρύσει μ’ άλλες σύμμαχες χώρες ένα διαστημικό λιμένα. «Τα πόδια μας θα είναι στη Γη, αλλά τα μάτια μας στο διάστημα. Οι ρίζες μας θα είναι στη Γη, αλλά τα κλαδιά μας ψηλά στον ουρανό», είπε με στόμφο ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να αποκαλύψει πόσο θα κοστίσει αυτό το πρόγραμμα στους Τούρκους φορολογούμενους, που έχουν γονατίσει από τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κρατικός προϋπολογισμός δύσκολα θα καλύψει το αστρονομικό κόστος ενός διαστημικού προγράμματος, σαν αυτό που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, που βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει διαρκώς, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της TUA λένε ότι το εγχείρημα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για λίαν εξειδικευμένο προσωπικό, μειώνοντας το brain drain επιστημόνων και ερευνητών προς το εξωτερικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.