ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πρόεδρος τουρκικής Εθνοσυνέλευσης: «Ο Ερντογάν μπορεί να αποσύρει την Τουρκία από την συνθήκη του Μοντρέ με διάταγμα»

Πρόεδρος τουρκικής Εθνοσυνέλευσης: «Ο Ερντογάν μπορεί να αποσύρει την Τουρκία από την συνθήκη του Μοντρέ με διάταγμα»

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί, αν θέλει, να αποσύρει την Τουρκία από τη συνθήκη του Μοντρέ με ένα απλό προεδρικό διάταγμα, κατά τον ίδιο τρόπο που έκανε και με τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πριν από λίγες ημέρες.

«Ο Πρόεδρος μπορεί να αποχωρήσει με διάταγμα, από το Montreux και από άλλες διεθνείς συμφωνίες όπως έκανε με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης » ανέφερε ο Τούρκος πολιτικός.

Η συνθήκη του Μοντρέ (1937) καθιέρωσε την κυριαρχία της Τουρκίας στα στενά υπό ορισμένους όρους (να επιτρέπει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των εμπορικών πλοίων για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά όχι των πολεμικών, εκτός αν ανήκουν σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας). Προηγουμένως, η διέλευση των στενών ελεγχόταν από τις χώρες της Κοινωνίας των Εθνών.

Μεταξύ εκείνων που αντέδρασαν ήταν και ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος αντι-ναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι

«η τοποθέτηση του Σεντόπ, αν δεν πρόκειται για παραδρομή του λόγου, πρόκειται για ισχυρισμό που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Τουρκίας και της Γαλάζιας Πατρίδας.

Η συνθήκη της Λωζάνης είναι η ραχοκοκαλιά της Τουρκικής Δημοκρατίας και η συνθήκη του Μοντρέ αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο της συνθήκης της Λωζάνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με τη συνθήκη του Μοντρέ, η Τουρκία όχι μόνον δεν παρέδωσε την κυριαρχία των στενών, αλλά την ίδια στιγμή καθιέρωσε ένα καθεστώς ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά μια έννοια είναι το βόρειο κάστρο της Τουρκίας. Η τουρκική κοινωνία πρέπει να γνωρίζει τον μεγάλο κίνδυνο για την ύπαρξή της που αντικατοπτρίζει ένας τέτοιος ισχυρισμός».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.