ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Τρολάρει» ΕΕ η Άγκυρα: «Αυτή είναι η τουρκική φιλοξενία» – Σ.Μισέλ: «Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε επεισόδιο»

«Τρολάρει» ΕΕ η Άγκυρα: «Αυτή είναι η τουρκική φιλοξενία» – Σ.Μισέλ: «Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε επεισόδιο»

Καψόνι κάνουν οι Τούρκοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αφήνει την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κάτσει σε καρέκλα, κάτι που έχει σχολιαστεί αρκετά τις τελευταίες ώρες.

Απαντήσεις στο θέμα έδωσε τόσο ο Τούρκο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον πρώτο να τονίζει πως «αυτό είναι το πρωτόκολλο» και τον δεύτερο να προσπαθεί να απολογηθεί λέγοντας πως «δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε εντάσεις».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του, στο καψόνι στην πρόεδρο της Κομισιόν, που βρέθηκε να περιμένει όρθια κατά τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα να της υποδείξουν που θα καθίσει, την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν ήδη στρογγυλοκαθίσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί μόνον γι’ αυτούς.

Η Φον ντερ Λάιεν αναγκάστηκε τελικά να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ μακριά από τον Ερντογάν και τον Μισέλ, σ’ ένα περιστατικό που προκάλεσε σάλο στην Ευρώπη για την «τουρκική φιλοξενία» και τη στάση του Μισέλ.

Απαντώντας στην κατακραυγή ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «άδικες» τις κατηγορίες εις βάρος της χώρας του: «Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές ρίζες. Δεν φιλοξενεί ξένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας», τόνισε.

Κι υποστήριξε ότι «οι απαιτήσεις της ΕΕ εκπληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Οι υπηρεσίας πρωτοκόλλων μας είχαν έλθει προηγουμένως σε επαφή κι υλοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους».

Αλλά και η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah μεταδίδει επικαλούμενη πηγές από την Άγκυρα ότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη για το περιστατικό κι ότι οι υπηρεσίες πρωτοκόλλου των Βρυξελλών είχαν υποδείξει πριν τη συνάντηση τις θέσεις των Ερντογάν, Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν.

«Η αντιπαλότητα Μισέλ – Φον ντερ Λάιεν» ευθύνεται, λένε στην Άγκυρα

Στο μεταξύ Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Middle East Eye, που εδρεύει στο Λονδίνο, αρνήθηκαν κάθε ευθύνη επιρρίπτοντας το φταίξιμο στην αντιπροσωπεία της ΕΕ και σε μια αντιπαλότητα μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και της Φον ντερ Λάιεν.

Όπως είπε ένας εκ των Τούρκων αξιωματούχων συνεργάτες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν στη διευθέτηση των θέσεων των ηγετών πριν τη συνάντησή τους «αλλά δεν υπήρξε εκπρόσωπος από την ομάδα της Φον Ντερ Λάιεν, άρα δεν είχαμε τη δική τους άποψη».

Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε διαφορετική διευθέτηση των θέσεων στη διάρκεια του γεύματος με τον Ερντογάν να κάθεται απέναντι από τον Σαρλ Μισέλ και την Φον ντερ Λάιεν, αλλά η ομάδα του Μισέλ το απέρριψε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάθισε απέναντι από τον Τούρκο πρόεδρο και επικεφαλής της Κομισιόν ξανά στο πλάι.

«Το μόνο που δέχθηκε η ομάδα του Μισέλ ήταν να δοθεί στην Φον ντερ Λάιεν ένα κάθισμα ίδιου τύπου και ύψους», είπε ο πρώτος Τούρκος αξιωματούχος. Κι ο δεύτερος συμπλήρωσε: «Αυτοί προκάλεσαν το πρόβλημα. Κουβάλησαν τις εσωτερικές τους διαμάχες στην Άγκυρα. Θα έπρεπε να είχαν οργανώσει καλύτερα αυτή την επίσκεψη».

Σαρλ Μισέλ για το «sofagate»: Δεν θέλαμε να κάνουμε επεισόδιο

Να δικαιολογηθεί προσπάθησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την έντονη κριτική που δέχτηκε για το περίφημο πλέον «Sofagate» στην Τουρκία.

Στη δήλωσή του, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει:

«Την Τρίτη, η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν και εγώ συμμετείχαμε σε μια συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ορισμένες εικόνες έχουν προκαλέσει σκληρές αντιδράσεις και ερμηνείες. Αυτό με οδηγεί στο να αντιδράσω.

Η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση σε σχέση με την ΕΕ.

Και παρά τη σαφή προθυμία να πάει καλά, η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων πρωτοκόλλου από τις τουρκικές αρχές έχει δημιουργήσει μια απελπιστική κατάσταση: τη διαφοροποιημένη ή και μειωτική μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι λίγες εικόνες που κυκλοφόρησαν έδωσαν την εντύπωση ότι έδειξα αναισθησία. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα ή τα βαθιά μου συναισθήματα. Ούτε τις αρχές του σεβασμού που είναι απαραίτητες για μένα.

Εκείνη τη στιγμή, ενώ αντιληφθήκαμε τη δυσάρεστη φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε από ένα δημόσιο περιστατικό και να επικεντρωθούμε στην αρχή της συνάντησης στην ουσία της πολιτικής συζήτησης που επρόκειτο να ξεκινήσουμε, η Ουρσούλα και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας.

Η ουσία ήταν συγκεκριμένα η συνομιλία που είχαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης ή του Τύπου.

Πριν από την επίσημη συνάντηση, είχα συναντηθεί με εκπροσώπους των Γυναικών του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ. Και πραγματοποιήσαμε κοινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα με την Ουρσουλα, παρά τις αντίθετες πιέσεις για να αναφέρουμε χωρίς ταμπού τις συζητήσεις μας με την τουρκική πλευρά.

Λυπάμαι λοιπόν για δύο λόγους. Πρώτον, για την εντύπωση ότι θα ήμουν αδιάφορος για το λάθος στο πρωτόκολλο έναντι της Ούρσουλα. Πολύ περισσότερο γιατί έχω την τιμή να συμμετάσχω σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο δύο μεγάλα ιδρύματα από τα τέσσερα διευθύνονται οι γυναίκες, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και είμαι επίσης περήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργός του Βελγίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει το μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο που πραγματοποιήσαμε μαζί στην Άγκυρα, και του οποίου ελπίζω ότι η Ευρώπη θα αποκομίσει τους καρπούς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.