Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χ.Ακάρ για να «εξετάσει» από κοντά το νέο βρετανικό αεροπλανοφόρο!

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χ.Ακάρ για να «εξετάσει» από κοντά το νέο βρετανικό αεροπλανοφόρο!

Και εκεί που στην Ελλάδα απτόητοι συνεχίζουν το υπουργείο Άμυνας και στο υπουργείο των Εξωτερικών την προετοιμασία τους για ακόμη ένα γύρο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, παρά το γεγονός της πρωτοφανούς πρόκλησης της Άγκυρας όπου με ένα παραληρηματικό βίντεο με τη σφραγίδα της τουρκικής προεδρίας εμφανίζει την Ελλάδα σαν καταφύγιο τρομοκρατών, η Τουρκία βρέθηκε στην Βρετανία μεσω του ΥΠΑΜ της Χ.Ακάρ ο οποίος επισκέφτηκε το νέο βρετανικό αεροπλανοφόρο ώστε να δει από κοντά τις δυνατότητες που παρέχει ένα τέτοιο πλοίο στις ναυτικές δυνάμεις.

Η ανακοίνωση στον λογαριασμό του τουρκικού υπουργείο άμυνας έδωσε και την απαραίτητη επισημότητα όπου αναφέρει:

“Στο Λονδίνο στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο Prince of Wales μαζί με τον βρετανό ομολογό του Μπεν Γουάλας ενώ έγινε πλήρης ξενάγηση στο πλοίο και τις δυνατότητές του (εξετάστηκε είναι η λέξη)”.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε:

“Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός Σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συνεργάτης με το Ηνωμένο Βασίλειο στην προάσπιση της ασφάλειας στις περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Με μεγάλη χαρά καλωσόρισα τον Υπουργό Akar στο Ηνωμένο Βασίλειο για γόνιμες συζητήσεις σχετικά με το πώς τα έθνη μας μπορούν να οικοδομήσουν την ισχυρή αμυντική μας σχέση σε μια σειρά τομέων – από ασκήσεις και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ έως βιομηχανική συνεργασία.”

Ο υπουργός Άμυνας μπόρεσε να επιδείξει τις σημαντικές θαλάσσιες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας στο HMS Prince of Wales, το οποίο βρισκόταν ελλιμενισμένο στο Ναυτική Βάση του Πόρτσμουθ

Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο αν και σε υπηρεσία με το βρετανικό ναυτικό λόγω της αναμενόμενης περικοπής στους αριθμούς των βρετανικών F-35B αναμένεται να βρίσκεται σε rotation επιχειρήσεων με το Queen Elizabeth και θα μεταφέρουν μέχρι και 36 F-35B Lightning II εκτός των ελικοπτέρων.

Σημειώνουμε ότι στις 3 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση Ερντογάν είχε διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια ενός νέου ή μεταχειρισμένου αεροπλανοφόρου πέρυσι, αλλά οι συνομιλίες δεν καρποφόρησαν, αποκάλυψε το Middle East Eye. (Μάλλον βλέπουμε τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων).

Σύμφωνα με το τότε δημοσίευμα, δύο άτομα εξοικειωμένα με τις συμφωνίες δήλωσαν ότι η κυβέρνηση ζήτησε να αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο αεροπλανοφόρο κατηγορίας Queen Elizabeth ή ένα παρόμοιο, αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι απέρριψαν αυτό το αίτημα.

«Προσφέρθηκαν να πουλήσουν το σχεδιασμό ενός αεροπλανοφόρου και να παρέχουν τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κατασκευής στην Τουρκία», είπε ένα άτομο.

Η Τουρκία κατασκευάζει ήδη ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο, το TCG Anadolu, του οποίου ο σχεδιασμός βασίστηκε στο ισπανικό πολλαπλών χρήσεων αμφίβιο επιθετικό πλοίο SPS Juan Carlos I (L-61).

Το TCG Anadolu αναμένεται να λανσαριστεί φέτος, με την ικανότητα να μεταφέρει αεροσκάφη μικρής απογείωσης και κάθετης προσγείωσης, όπως το F-35.

Ο σχεδιασμός της Τουρκίας και ειδικά στο ναυπηγικό της πρόγραμμα είναι απαρέγκλιτος όπως φαίνεται και κανείς δεν μπορεί να πει πλέον με σιγουριά ότι δεν θα κάνει και αυτό το βήμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τα δε αεροσκάφη (αν υποθέσουμε ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος των F-35) τότε μπορεί να δούμε , UCAV, ελαφρά μαχητικά (Hurjet με Som) αλλά και ίσως μια νέα σχεδίαση όπως το βρετανικό tempest ή το τουρκικό Tf-x αν όλα πάνε καλά (υπάρχει ήδη συνεργασία).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.