ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ανακοινώθηκε συμφωνία πώλησης μαχητικών drones Bayraktar ΤΒ-2 από την Τουρκία στην Πολωνία! (upd)

Ανακοινώθηκε συμφωνία πώλησης μαχητικών drones Bayraktar ΤΒ-2 από την Τουρκία στην Πολωνία! (upd)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, ο οποίος ώρα βρίσκεται στην Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη, δήλωσε πως η Τουρκία υπέγραψε την πρώτη της συμφωνία με χώρα του ΝΑΤΟ για την προμήθεια του μαχητικού drone Bayraktar ΤΒ-2 την Πολωνία.

Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί ανεπίσημα από τον Πολωνό υπουργό Άμυνα Μάριους Μπλαζσκάκ ότι η Πολωνία αγόρασε 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar από την Τουρκία. Το αεροσκάφος έχει πουληθεί μέχρι στιγμής στο Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, την Λιβύη κλπ.

«Είμαστε μεταξύ των 3-4 χωρών στον κόσμο που παράγουν τα καλύτερα drones. Είμαστε περήφανοι που μοιραζόμαστε αυτήν την εμπειρία και τις δυνατότητες με την σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Πολωνία. Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία, υπογράψαμε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα πουλήσει UAV στη χώρα, η οποία είναι μέρος του ΝΑΤΟ» είπε ο Ερντογάν.

Επίσης, η Τουρκία θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Πολωνία στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ για αεροπορική περιπολία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία και η Πολωνία κρατούν ισχυρές θέσεις στο ΝΑΤΟ. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Τουρκία θα στείλει μαχητικά F-16 στην Πολωνία ως μέρος της εκτεταμένης αεροπορικής αποστολής του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα.

Η επιτυχία είναι και πολιτική: Η Πολωνία δεν είναι από τις θεωρούμενες ως «φιλικές» προς την Τουρκία χώρας στην ΕΕ. Να σημειώσουμε ότι με την Αυστρία ήταν οι μοναδικές χώρες που έστειλαν προσωπικό στον Έβρο πέρσι στην πολιορκία της περιοχής από τους παράνομους μετανάστες.

Και τώρα γίνεται η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγοράζει τουρκικά drones…

Στην Ελλάδα, όλοι «αναπτύσσουν UAV», όλοι κάνουν δηλώσεις, όλοι λένε για την «πανεπιστημιακή κοινότητα που συνεργάζεται με την βιομηχανία για την παραγωγή UAV» και το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο «μηδενικό»!

Και να σκεφθεί κανείς ότι η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες του ΝΑΤΟ που είχαν θέσει πριν από 23 χρόνια σε υπηρεσία UAV, το Πήγασος-1! Ακολούθησε με πολύ κόπο και βοήθεια από τους Ισραηλινούς. μια ελαφρά βελτιωμένη έκδοσή του και μέχρι εκεί…

Μέτωπο Κούρδων

H Τουρκία αξιοποίησε τα Bayraktar TB2 (και σε μικρότερο βαθμό τα TAI Anka) στον αγώνα της κατά του PKK με ιδιαίτερη επιτυχία. Κατά την Επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν (2018), τα εν λόγω αεροσκάφη σημείωσαν άνω του 50% των απωλειών του YPG (449 νεκροί δια απευθείας πυρών των drones και 680 νεκροί δια έμμεσων πυρών χάρη σε στόχευση των drones). Η εν λόγω επιτυχία μάλιστα, ώθησε ορισμένους πανεπιστημιακούς φοιτητές να δημιουργήσουν μια εφαρμογής στο Google Play Store (το Afrin Siha) όπου ο παίχτης χειρίζεται ένα drone της αρεσκείας του και πλήττει τους στόχους στο Αφρίν.

Τα drones της Τουρκίας αξιοποιήθηκαν όχι μόνο για αεροπορική επιτήρηση (aerial surveillance ή AS) ή εγγύς αεροπορική υποστήριξη (close air support ή CAS) κατά τις αντι-αντάρτικες επιχειρήσεις αλλά και για τον «αποκεφαλισμό της ηγεσίας» (leadership decapitation). Τους πρώτους 9 μήνες του 2019 περί τα 87 υψηλόβαθμα στελέχη του PKK φονεύθηκαν από τα εν λόγω drones στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, βορειο-ανατολική Συρία και βόρειο Ιράκ. Η εξέλιξη αυτή εξηγεί εν πολλοίς γιατί η Τουρκία έχει πλέον αποκτήσει το πάνω χέρι στον ένοπλο αγώνα εναντίον του PKK.

Μέτωπο της Συρίας

Κατά την Επιχείρηση «Ασπίδα της Άνοιξης», η Άγκυρα κτύπησε καίρια τον SAA στον κεντρικό τομέα του μετώπου (πλησίον της Saraqib). Ο συριακός Στρατός υπέστην βαρύτατες απώλειες: 23 Άρματα Μάχης (ΑΡΜΑ), 16 ΤΟΜΑ, 11 TOMΠ, 9 MLRS, 34 Oχήματα 4×4, 193 νεκρούς και 293 τραυματίες.

Οι ρωσικές δυνάμεις τελικά κατάφεραν να ανασχέσουν τα τουρκικά UAV αναπτύσσοντας αντιαεροπορική ομπρέλα στον κεντρικό τομέα του μετώπου προσαρμοσμένη στην απειλή και επέφεραν βαριές απώλειες: 7 Bayraktar TB2 και 5 ΤΑΙ Anka από 1 έως 3 Μαρτίου 2020. Η πτώση της Saraqib, άρα η ανάκτηση του ελέγχου του M5 Highway από τον SAA, και η φθορά των Τουρκικών UAVs οδήγησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας της Μόσχας (ή Σότσι Νο.2) στις 5 Μαρτίου.

Μέτωπο της Λιβύης

Η δράση των drones της Τουρκίας στην Λιβύη ανάγκασε τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον να δηλώσει ότι «Και τα μισά να είναι αλήθεια από αυτά που πληροφορούμαστε για την απόδοση των τουρκικών drones στην Λιβύη να είναι αληθινά, τότε πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά το όλο θέμα γιατί αλλάζουν την ίδια την φύση της μάχης».

Η Τουρκία ανέπτυξε περίπου 40 Bayraktat TB2 σε δύο δόσεις – η πρώτη τον Μάιο του 2019 και η δεύτερη τον Δεκέμβριο του 2019.Το κλιμάκιο των χειριστών των drones διοικείτο από τον Στρατηγό Irfan Tur Ozsert (τον πρώην επικεφαλής της Ζώνης Ευθύνης του Gaziantep στα σύνορα με τη Συρία). Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είχε παράξει αρχικά (έως τα τέλη του 2019) 94 Bayraktat TB2 με κόστος 5 εκατομμύρια δολάρια έκαστο (συν περίπου 25 TAI Anka).

Έως τον Δεκέμβριο του 2019, η Τουρκία είχε απωλέσει 11 drones στη Λιβύη με βάση την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ περί Λιβύης τον Δεκέμβριο του 2019. Με βάση ανοιχτές πηγές (OSINT), ως τις 11 Απριλίου έχουν καταρριφθεί επιπλέον 11 drones και έχει καταστραφεί ένας αδιευκρίνιστος αριθμός τους κατά τις (τακτικές πλέον) προσβολές της αεροπορικής βάσης Mitaiga (του ορμητηρίου των drones) από τον LNA του Χάφταρ.

Τα τουρκικά drones διέλυσαν τις γραμμές ανεφοδιασμού του LNA μεταξύ Βεγγάζης και Τρίπολης και υποχρέωσαν τον Χάφταρ να άρει τη στενή πολιορκία της Τρίπολης. Με χειρουργικό κτύπημα στις αρχές του 2020 εξοτνώθηκε όλη η στρατιωτική ηγεσίας του LNA στην μάχη του Abu Grian (Μάρτιος 2020).

Πόλεμος Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο δεύτερος πόλεμος μετά την Λιβύη που κρίθηκε από τα τουρκικά UAV. Κτύπησαν ακόμα και συστοιχίες S-300!

Σύμφωνα με υπάρχοντα στοιχεία η Τουρκία διέθεσε 50 UAV αυτού τύπου στις ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων.

Στο Αζερμπαϊτζάν οι ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για κατάρριψη 9 Bayraktar TB2 μετά τη χρησιμοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου Krashukha-4

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.