Με μια αστραπιαία επιχείρηση «τύπου Οτσαλάν» κομάντο της τουρκικής ΜΙΤ απήγαγαν τον ανιψιό του Φ.Γκιουλέν

Με μια αστραπιαία επιχείρηση «τύπου Οτσαλάν» κομάντο της τουρκικής ΜΙΤ απήγαγαν τον ανιψιό του Φ.Γκιουλέν

Με μια αστραπιαία επιχείρηση πράκτορες του στρατιωτικού σκέλους της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ κατάφεραν και συνέλαβαν σε ξένο κράτος και μετάφεραν στην Τουρκία τον Σελαχαντίν Γκιουλέν, ανιψιό του νούμερο ένα καταζητούμενου τρομοκράτη, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Mε επιχείρηση βγαλμένη μέσα από κατασκοπευτική ταινία οι Τούρκοι μετέφεραν τον Σελαχαντίν Γκιουλέν δεμένο και ναρκωμένο μέσα στην Τουρκία μέσα σε ένα learjet.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Σελαχαντίν Γκιουλέν, οδηγήθηκε στην Τουρκία από πράκτορες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) μετά τη σύλληψή του σε μία χώρα η οποία δεν κατονομάστηκε, αλλά φαίνεται ότι ήταν η Κένυα.

Το Anadou, το οποίο δημοσιοποίησε μια φωτογραφία του υπόπτου με χειροπέδες ανάμεσα σε δύο τουρκικές σημαίες, δεν ανέφερε αν η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συμφωνία με τη χώρα όπου έγινε.

Ο Σελαχαντίν Γκιουλέν κατηγορείται ως μέλος της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO», όπως χαρακτηρίζει η Άγκυρα το κίνημα του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο τελευταίος, ο οποίος διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει επικεφαλής ενός ειρηνικού δικτύου ΜΚΟ και επιχειρήσεων και αρνείται κάθε εμπλοκή στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που είχε στόχο τον Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Όμως ο Τούρκος πρόεδρος, άλλοτε σύμμαχος του Φ.Γκιουλέν στον οποίο είχε στηριχθεί ζωηρά, τον χαρακτηρίζει σήμερα επικεφαλής «τρομοκρατικής» οργάνωσης που είχε σκοπό να εισδύσει και να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Τουρκία «επαναπάτρισε» δεκάδες ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί ως μέλη του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, κυρίως από βαλκανικές χώρες και την Αφρική.

Το 2018, η απαγωγή στο Κόσοβο από πράκτορες της MIT έξι Τούρκων υπηκόων που κατηγορούνταν για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν είχε προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα και είχε οδηγήσει στην αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών.

Το κυνηγητό συνεχίζεται και στην ίδια την Τουρκία, όπου πέντε χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι διώξεις εναντίον φερόμενων ως υποστηρικτών του Γκιουλέν, αλλά και φιλοκουρδικών κύκλων, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Από το 2016, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τουλάχιστον 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.