ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τουρκία: Προχωρά την παραγωγή πέντε ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσα στη δεκαετία

Τουρκία: Προχωρά την παραγωγή πέντε ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσα στη δεκαετία

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Τουρκίας Automobile Joint Venture Group (TOGG) παρουσίασε το πρότυπο ηλεκτρικό και πλέον προχωρά στην παραγωγή πέντε αυτοκινήτων μέσα στη δεκαετία.

Η μαζική παραγωγή του πρώτου από αυτά, ενός C-SUV, θα ξεκινήσει μέσα στο 2022, και θα ακολουθήσει ένα sedan. Για τη συνέχεια, η τουρκική εταιρεία έχει προγραμματίσει ένα μικρομεσαίο hatchback (κατηγορίας C), ένα συμπαγές B-SUV και τέλος ένα οικογενειακό, πολυχρηστικό και επίσης περιορισμένων διαστάσεων B-MPV.

Η Turkey Automobile Joint Venture Group (TOGG) φέρει στην Τουρκία το χαρακτηρισμό της «δεύτερης αυτοκινητικής επανάστασης» της χώρας, μετά από την παραγωγή, και αποτυχία, του πρώτου της αυτοκινήτου -του Devrim, που σημαίνει «επανάσταση»- το 1961.

Ο πρόεδρος της χώρας αυτοπροσώπως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηγήθηκε της «αναγέννησης» της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας, «ενορχηστρώνοντας» την κοινοπραξία πέντε μεγάλων τουρκικών εταιρειών για την ίδρυση της TOGG, τον Ιούνιο του 2018.

Στη διοίκηση της εταιρείας έχουν τοποθετηθεί στελέχη με εμπειρία από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης. Ο πλέον φημισμένος είναι ο πρώην επικεφαλής σχεδιαστής των Volkswagen και Mercedes-Benz, Murat Gunak.

Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου κατέλαβε εξαρχής το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Bosch, Mehmet Gurcan Karakas, και τη θέση του Επιχειρησιακού Διευθυντή (COO) ο Sergio Rocha, το Νοέμβριο του 2019. Ο Talin Yıldız, με προϋπηρεσία στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, τοποθετήθηκε επικεφαλής του τμήματος Marketing.

Η κατασκευή του εργοστασίου της TOGG στην Προύσα, στη βορειοδυτική Τουρκία, ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022. Στα 1.200 στρέμματά του, το εργοστάσιο θα απασχολεί 4.300 υπαλλήλους – και αξιοσημείωτο είναι ότι το 30 τοις εκατό των εργαζόμενων θα είναι γυναίκες.

Οι προμηθευτές της εταιρείας θα είναι κατά 75% τούρκικες εταιρείες και κατά 25% της Ευρώπης και της Ασίας. Μεταξύ των τελευταίων, σημαντική είναι η συμφωνία που η TOGG υπέγραψε με την εταιρεία Farasis για την προμήθεια μπαταριών ιόντων-λιθίου.

Το Δεκέμβριο του 2019 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε τα πρώτα δύο πρωτότυπα της TOGG, ένα SUV και ένα sedan της (μικρομεσαίας) κατηγορίας C. Και τα δύο ήταν αμιγώς ηλεκτρικά, με αυτονομία 300-500 χιλιομέτρων, δυνατότητα 80% φόρτισης σε 30 λεπτά σε DC ταχυφορτιστή, απόδοση 200 ή 400 ίππων και επιτάχυνση 0-100 km.h σε 7,6 κααι 4,8 δευτερόλεπτα αντίστοιχα.

Τον περασμένο Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η TOGG, το C-SUV της κέρδισε το βραβείο iF Design Award 2021, ένα από τα πιο διακεκριμένα σχεδιαστικά βραβεία του κόσμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.