ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Σουηδία κλείνει τους λογαριασμούς των Κούρδων και άρει το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για το «ναι» στο ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα δηλώνει ότι τα βήματα και οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει από τις σουηδικές αρχές μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικές

Η Σουηδία κλείνει τους λογαριασμούς των Κούρδων και άρει το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για το «ναι» στο ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου, Φουάτ Οκτάι, χαιρέτισε τα μέτρα της κυβέρνησης της Στοκχόλμης για την αποτροπή των δραστηριοτήτων του PKK και ανακοίνωσε ότι η Σουηδία έβαλε τέλος στις δραστηριότητες της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο Φουάτ Οκτάι, σχολίασε την αποδοχή της πρότασης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην Επιτροπή:

«Λήφθηκε τώρα η απόφαση να σταλεί η πρόταση στη Γενική Συνέλευση. Δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως «θα περάσει από τη Γενική Συνέλευση με την ίδια ταχύτητα».

Ο Οκτάι είπε ότι τα βήματα και οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει από τις σουηδικές αρχές μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικές.

Επεσήμανε ότι δόθηκε ένα τέλος στους οικονομικούς πόρους της τρομοκρατικής οργάνωσης που ονομάζεται Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος και σταμάτησαν τις δραστηριότητές της. Εννοείται ότι οι επαφές στην Άγκυρα του εισαγγελέα που διορίστηκε από τη Σουηδία για να συνεργαστεί με τις αρχές μας ήταν επίσης θετικό και χρήσιμο».

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις δεσμεύσεις»

Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ ενημέρωσε επίσης τα μέλη της επιτροπής για την πρόταση νομοσχεδίου. Ο Ακτσαπάρ είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τα βήματα που πρέπει να κάνει η Σουηδία σχετικά με τις δεσμεύσεις της προς την Τουρκία και ότι πιστεύει ότι αυτές οι προόδους θα συνεχιστούν μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εκπληρώσουν όλες οι σουηδικές αρχές όλα τα αιτήματα της Τουρκίας, ο Akçapar είπε:

«Αυτή είναι μια διαδικασία και αυτή η διαδικασία απαιτεί μακροπρόθεσμες και συνεπείς προσπάθειες. Έχουμε δημιουργήσει μηχανισμούς παρακολούθησης και ελέγχου με αυτές τις χώρες που θα παρακολουθούν την Σουηδία που είναι υπεύθυνη για αυτό. Βλέπουμε σήμερα ότι οι νομοθετικές αλλαγές που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από 5-6 χρόνια έχουν υλοποιηθεί», είπε.

Για παράδειγμα, όπως είπε: «Η συμμετοχή σε μια οργάνωση έχει χαρακτηριστεί έγκλημα στη Σουηδία»

Ο Akçapar είπε, «Η σουηδική κυβέρνηση και το κοινό όχι μόνο κατανόησαν καλύτερα τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά άρχισαν επίσης να συνειδητοποιούν την απειλή που αποτελούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά το PKK, για τη Σουηδία».

«Ο τραπεζικός λογαριασμός της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου έκλεισε»

Ο Ακτσαπάρ είπε, «Ο τραπεζικός λογαριασμός της λεγόμενης ‘Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου’, μιας από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης του PKK στη Σουηδία, έκλεισε. Φάνηκε ότι έγιναν προσπάθειές για να ανοίξουν λογαριασμό σε άλλη τράπεζα δεν απέφεραν αποτελέσματα και καμία τράπεζα δεν δέχτηκε το άνοιγμα λογαριασμού μαζί τους. Τόσο πολύ που αυτή η οργάνωση ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στη Σουηδία την περασμένη εβδομάδα».

Η Σουηδία άρει επίσης το εμπάργκο

Ο Ακτσαπάρ ανέφερε ότι ένα «μέλος του ΡΚΚ» για το οποίο υπήρχε αρχείο έρευνας εκδόθηκε από τη Σουηδία στην Τουρκία.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Σουηδία άρει επίσης το εμπάργκο σε προϊόντα στην αμυντική βιομηχανία, και τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τουρκικές εταιρείες ολοκληρώθηκαν θετικά μετά την έναρξη της διαδικασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρόταση για τη συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έγινε δεκτή με «πλειοψηφία». Οι βουλευτές του AK Party, του MHP και του CHP ψήφισαν «ναι» στην πρόταση, ενώ το İYİ Party και το Saadet ψήφισαν «όχι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.