Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: Πάνω από 2.700 οι νεκροί στη γειτονική χώρα και στη Συρία (upd)

Σκηνές χάους στην γειτονική Τουρκία από τους αλλεπάλληλους φονικούς σεισμούς

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: Πάνω από 2.700 οι νεκροί στη γειτονική χώρα και στη Συρία (upd)

Δραματικές ώρες στην γειτονική Τουρκία και Συρία μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 03:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Τουρκία ενώ η καταμέτρηση των θυμάτων έχει φτάσει τους 1.300 νεκρούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν μίλησε για πάνω από 912 νεκρούς και 5.838 τραυματίες στην Τουρκία προειδοποιώντας ότι δεν γίνεται να προβλεφθεί ο ακριβής αριθμός άρα οι υπόλοιποι νεκροί αναλογούν στην Συρία.

Το επίκεντρό του σεισμού εντοπίζεται στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια αφού κράτησε σχεδόν ένα λεπτό.

Όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τις 9 το πρωί ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάντ Οκτάι, οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται στους 284, οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.323 και ο αριθμός των κτηρίων που είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν υποστεί ζημιές έφτασε τα 1.710

Τουλάχιστον 237 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 639 τραυματίστηκαν όταν έπληξε τομείς της βόρειας Συρίας ο σεισμός 7,8 βαθμών με επίκεντρο τη νότια Τουρκία, δήλωσε Σύρος ανώτερος υγειονομικός αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση.

Φυσικά αυτές ήταν οι πρωινές προβλέψεις οι οποίες και άλλαξαν επί το χείρω.

Στην επαρχία Χαλέπι, που υπέστη το σκληρότερο χτύπημα, υπάρχουν πολλά θύματα κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων τα οποία κατέρρευσαν. Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

Όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί 42 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 6,6 Ρίχτερ.

Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Βίντεο έχουν καταγράψει το μέγεθος της καταστροφής με κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Την ίδια ώρα Τούρκοι ανακοινώνουν μέσω Twitter ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα.

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Κτίρια καταστράφηκαν επίσης στις πόλεις Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κάτι που εγείρει φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμη βαρύτερος.

σεισμοσ

Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Κύπρο, τον Λίβανο και τη Συρία.

Οι κάτοικοι της Γκαζιαντέπ βγήκαν έντρομοι στους χιονισμένους δρόμους της πόλης.

Σωστικά συνεργεία πασχίζουν να βγάλουν παγιδευμένους από τα συντρίμμια κτιρίων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ιδίως στην Άζαζ και στη Αλ Μπαμπ, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Ιντλίμπ (βόρεια), τα Λευκά Κράνη —οργάνωση που δρα στις περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί— ανέφεραν πως αναζητούν δεκάδες παγιδευμένους στα ερείπια.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών που χτύπησε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους και στις δύο χώρες και εκτεταμένες ζημιές.

Προκάλεσε σκηνές πανικού στη βόρεια Συρία, όπου κάτοικοι έτρεξαν έξω παρά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, όπως και στον γειτονικό Λίβανο, όπου ο σεισμός και οι μετασεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ με επίκεντρο 23 χλμ δυτικά νοτιοδυτικά της Οσμανίγιε. σεισμος123

Δεδομένου ότι οι ζημιές στα κτήρια είναι μεγάλες οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όσοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τον ισχυρό σεισμό, θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε τζαμιά.

Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Βαρύ πλήγμα από τον σεισμό έχει δεχτεί και η Συρία. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, τον οποίο επικαλέστηκε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, έχουν καταμετρηθεί 50 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στη Χάμα (κεντρικά) και στη Λαττάκεια, στις ακτές της χώρας στη Μεσόγειο.

Ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός και υπάρχει κίνδυνος να γίνει ακόμη πιο βαρύς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σε περιοχές ελεγχόμενες από τους ισλαμιστές αντάρτες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι όταν κατέρρευσαν διάφορα κτίρια, δήλωσε πηγή προσκείμενη σε νοσοκομείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.