ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Οι ΗΠΑ μας ζήτησαν να δώσουμε τα S-400 στην Ουκρανία – Είπαμε όχι»

Στενεύει ο «κλοιός» για τα ελληνικά S-300 – Πιέζουν οι ΗΠΑ

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Οι ΗΠΑ μας ζήτησαν  να δώσουμε τα S-400 στην Ουκρανία – Είπαμε όχι»

Η Άγκυρα απέρριψε αμερικανικό αίτημα για προσφορά των συστημάτων S-400 που διαθέτει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μια ακόμη δυσχερή για την Ελλάδα εξέλιξη, καθώς μετά και την καταστροφή δεκάδων εκτοξευτών S-300 της Ουκρανίας από ρωσική επίθεση στοπ Παύλογκραντ οι πιέσεις προς την Ελλάδα για να παραδώσει τους S-300PMU-1 πρόκειται να γίνουν αφόρητες.

Αφόρητες όχι ως προς το αν ανθίσταται η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.  Η απόφαση είναι ειλημμένη, καθώς τα συστήματα θα παραδοθούν στα «χέρια» του Ζελένσκι,. Αφόρητες ως προς το χρόνο που αυτό θα γίνει, δηλαδή πριν υπάρξει κάποιο άλλο σύστημα που θα τα αντιακταστήσει ή μετά.

Η Ουάσιγκτον πρότεινε η Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία, αλλά η Άγκυρα αρνήθηκε αυτή την πρόταση, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Καθώς ισχυρίστηκε ότι το σύστημα S-400 θα απέκλειε  την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να δώσει τον έλεγχο του συστήματος στις ΗΠΑ ή σε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι ΗΠΑ μας ζήτησαν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία και εμείς είπαμε όχι», είπε, εξηγώντας ότι αυτές οι προτάσεις ήταν απαράδεκτες καθώς προσπαθούσαν να παραβιάσουν την τουρκική κυριαρχία.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Τουρκία αγόρασε τους S-400 για λόγους εθνικής ασφάλειας και καμία άλλη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε αυτό.

Το 2017, όταν οι παρατεταμένες προσπάθειές της να αγοράσει ένα σύστημα αεράμυνας από τις ΗΠΑ αποδείχθηκαν μάταιες, η Τουρκία υπέγραψε συμβόλαιο με τη Ρωσία για την απόκτηση του υπερσύγχρονου συστήματος S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξή τους, υποστηρίζοντας ότι οι S-400 θα ήταν ασυμβίβαστοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς για την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα δεν θέλει τώρα να επιστρέψει στο πρόγραμμα, θέλει όμως πίσω από την Ουάσιγκτον τα χρήματα που πλήρωσε για μαχητικά αεροσκάφη πριν βγουν από το πρόγραμμα, ενώ αυτά  δεν παραδόθηκαν ποτέ.

Η Άγκυρα τώρα “παράγει το δικό μας εθνικό μαχητικό αεροσκάφος”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θέλει επίσης να βελτιώσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και ότι έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί προς αυτόν τον σκοπό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/200_zoka/status/1655252466340954112?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1655252466340954112%7Ctwgr%5Ebffdb198a92e7fe75d023d00f0b64d8dc77fbe04%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.godlikeproductions.com%2Fforum1%2Fmessage5355140%2Fpg329

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.