ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Σεισμός στην Τουρκία: Οι απρόβλεπτες γεωλογικές επιπτώσεις στις πληγείσες περιοχές

Περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι είναι πλέον γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους μετά τον τεράστιο σεισμό

Σεισμός στην Τουρκία: Οι απρόβλεπτες γεωλογικές επιπτώσεις στις πληγείσες περιοχές

Στο επίκεντρο έρχεται σιγά-σιγά ο γεωλογικός αντίκτυπος του σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, με τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις να αυξάνουν τις πιθανότητες για ανάγκη χάραξης νέων δρόμων και δημιουργίας νέων οικισμών.

Περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι είναι πλέον γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους μετά τον τεράστιο σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία και η προσοχή προς το παρόν εστιάζεται στην υποστήριξη των επιζώντων.

Ωστόσο, υπάρχουν ευρύτερες γεωλογικές επιπτώσεις από τον σεισμό, οι οποίες μπορεί να έχουν συνέπειες μακροπρόθεσμα και σιγά σιγά έρχονται επίκεντρο.

Στην παραθαλάσσια πόλη İskenderun (Αλεξανδρέττα) της Τουρκίας, φαίνεται να σημειώθηκε σημαντική καθίζηση, η οποία είχε ως συνέπεια σοβαρές πλημμύρες, ενώ εξαιτίας του σεισμού πολλές πλαγιές σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν πλέον με κατολίσθηση.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστεί να χαραχθούν νέα οδικά δίκτυα και αγωγοί, καθώς και να επανατοποθετηθούν σε νέους οικισμούς ολόκληρες κοινότητες.

Η καθίζηση στην Αλεξανδρέττα φαίνεται από το απόγευμα της 7ης Φεβρουαρίου, περισσότερες από 24 ώρες μετά τον πρώτο φονικό σεισμό. Δείχνει οχήματα να κινούνται κατά μήκος υδάτινων δρόμων, με τα πλάνα να συνοδεύονται από αναφορές ότι η θάλασσα έχει εισχωρήσει κατά 200 μέτρα στο εσωτερικό της πόλης.

«Αν και αυτός ο πολύ μεγάλος σεισμός παρήγαγε ως επί το πλείστον οριζόντια κίνηση, είναι σίγουρα εύλογο ότι υπήρχε ένα ρήγμα που προκάλεσε μια εκτεταμένη καθίζηση όπως αυτή», δήλωσε στον Guardian ο Τιμ Ράιτ, από το Κέντρο Παρατήρησης και Μοντελοποίησης Σεισμών, Ηφαιστείων και Τεκτονικών Πλακών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το επίπεδο και το μέγεθος της καθίζησης θα ήταν απολύτως αναμενόμενο από αυτό το μέγεθος του σεισμού», ανέφερε με τη σειρά του ο Χοσέ Μπορέρο, διευθυντής της eCoast Marine Consulting and Research στη Νέα Ζηλανδία.

Παρόμοιες αλλαγές παρατηρήθηκαν στην τουρκική πόλη Gölcük μετά τον σεισμό του 1999 στο Ιζμίτ και πιο πρόσφατα κατά μήκος της ακτής μετά τον σεισμό Kaikoura, το 2016, στη Νέα Ζηλανδία -και οι δύο ήταν εξίσου μεγάλοι σεισμοί (οριζόντιας κίνησης).

Η υγροποίηση μαλακών ιζημάτων, τα μεγάλα κύματα από τις θυελλώδεις καιρικές συνθήκες ή ένα μικρό τσουνάμι μπορεί επίσης να έπαιξαν ρόλο και δεν είναι ακόμη σαφές εάν η καθίζηση θα είναι μόνιμη.

«Τα δορυφορικά δεδομένα ανανεώνονται συνεχώς και αυτό θα μας δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τις επόμενες μέρες», είπε ο Ράιτ.

Ο συννεφιασμένος καιρός εμπόδισε τη συλλογή δορυφορικών εικόνων αμέσως μετά τον σεισμό, αλλά ο καθαρότερος ουρανός τις επόμενες ημέρες αποκάλυψε σημαντικό αριθμό κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων σε όλη την περιοχή.

Ένας χάρτης που δημιούργησε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να σημειώθηκε εκτεταμένη κατολίσθηση στη λοφώδη περιοχή στα βόρεια της πόλης Γκαζιαντέπ, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να επηρεάζονται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.