ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Στα Κατεχόμενα σήμερα ο Ρ.Τ.Ερντογάν – Δυσαρέσκεια Τουρκοκυπρίων για τον πληθωρισμό

Ερντογάν και Τατάρ θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου, νωρίς το απόγευμα

Στα Κατεχόμενα σήμερα ο Ρ.Τ.Ερντογάν – Δυσαρέσκεια Τουρκοκυπρίων για τον πληθωρισμό

Την πρώτη επίσκεψη εκτός Τουρκίας, μετά την επανεκλογή του, πραγματοποιεί σήμερα στη κατεχόμενη Κύπρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για «παράδοση» η οποία τηρείται εδώ και χρόνια. Δεν τηρήθηκε μόνο το 2018 όταν ο Ερντογάν αντί του ψευδοκράτους επέλεξε το Αζερμπαϊτζάν.

Δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές πληροφορίες για το περιεχόμενο της επίσκεψης, στα Κατεχόμενα η οποία αναμένεται να αρχίσει σε λίγες ώρες. Είναι γνωστό ότι Ερντογάν και Τατάρ θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου, νωρίς το απόγευμα

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του τμήματος Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, κατά την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα θα ανταλλάξουν απόψεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε όλους τους τομείς σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και θα συζητηθούν αναλυτικά οι εξελίξεις στο νησί με τις περιφερειακές και παγκόσμιες διαστάσεις τους.

Στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο Αζερμπαϊτζάν, αύριο Τρίτη, προβλέπεται ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και γι άλλες ευκαιρίες συνεργασίας που θα βελτιώσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν τη νέα περίοδο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι η εθνική πολιτική του κ. Ερντογάν έλαβε για άλλη μια φορά την έγκριση του τουρκικού έθνους στις εκλογές, μίλησε για διαφορετικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» αυτοπροσδιορίζεται ως αναπόσπαστο μέρος του μεγάλου τουρκικού έθνους.

Στην τελετή της ανάληψης των καθηκόντων του, πρόσθεσε, ο Τούρκος πρόεδρος συμπεριέλαβε στην ομιλία του το ψευδοκράτος στα κράτη στα οποία αναφέρθηκε.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό στην τδβκ (ψευδοκράτος)» είπε ο κ. Τατάρ, για να προσθέσει ότι «η επίσκεψη του Ερντογάν εδώ καταδεικνύει τη σημασία και την αξία που αποδίδει η Τουρκία στην τδβκ, ενάντια στο εμπάργκο, την απομόνωση και τα εμπόδια που μας επιβάλλονται από την διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία αγκαλιάζει την τδβκ.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, είχε πει ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η τδβκ απ’ όλο τον κόσμο. Εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο Ερντογάν για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στη χώρα μας».

Εξέφρασε ικανοποίηση γι’ αυτή την επίσκεψη που στέλνει ένα μήνυμα στην διεθνή κοινότητα, όπως είπε, ότι «η τδβκ είναι ένα κράτος. Η Τουρκική Δημοκρατία θα υποστηρίζει αυτό το κράτος μέχρι τέλους».

«Στη νέα περίοδο οι σχέσεις μας θα προχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Με την υποστήριξη της Τουρκίας, η τδβκ θα ζει για πάντα ως τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μας να ενισχυθούν οι θεσμοί και η οικονομία της τδβκ και ο τουρκοκυπριακός λαός να ζήσει σε μια ευημερούσα χώρα».

Δυσαρέσκεια Τουρκοκυπρίων

Η επίσκεψη του Ερντογάν γίνεται σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη στιγμή για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια τους, καθώς η χρήση της τουρκικής λίρας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πληθαίνουν οι φωνές των Τουρκοκυπρίων που ζητούν την υιοθέτηση του ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τέτοια πρόθεση από το καθεστώς του ψευδοκράτους το οποίο ελέγχεται πλήρως από τη Τουρκία.

Οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν επίσης για τη συρρίκνωση της κοινότητας τους, καθώς οι έποικοι, από τη Τουρκία έχουν αλλάξει πλήρως τη δημογραφική σύνθεση. Η μετανάστευση Τουρκοκυπρίων σε χώρες της Ευρώπης είναι συνεχής ενώ πολλοί αναζητούν εργασία και διαμονή στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.