Δηλώσεις του Μ.Τσαβούσογλου και το «ανατολίτικο παζάρι»

Την άφιξη των αντιπροσωπειών Σουηδίας και Φινλανδίας στην Άγκυρα, με αντικείμενο συζήτησης το αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την αρνητική στάση που εξακολουθεί να κρατάει η Τουρκία πάνω σε αυτό το θέμα, επιβεβαίωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι αντιπροσωπείες των σκανδιναβικών χωρών θα βρίσκονται σήμερα το βράδυ στην Άγκυρα, ενώ η συνάντησή τους με την τουρκική πλευρά θα γίνουν αύριο.

Η αλλαγή δεδομένων (την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ερντογάν έλεγε πως θα ήταν «άδικος κόπος» για τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς η επίσκεψή τους στην Τουρκία) προέκυψε μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με εκπροσώπους των δυο χωρών μέσα στο σαββατοκύριακο.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία θέλησαν να στείλουν αντιπροσωπεία και ο πρόεδρός μας αποδέχθηκε αυτή την πρόταση, λέγοντας ότι “η προτεραιότητά μας είναι πάντα η διπλωματία”», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Η τουρκική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα θα προβεί σήμερα σε εσωτερική αξιολόγηση. Ποια είναι τα αιτήματά μας, τι είδους οργάνωση είναι το YPG, ενώ ετοιμάζουμε έγγραφα σχετικά με αυτά. Η άρση του εμπάργκο στην άμυνα θα είναι μεταξύ των αιτημάτων μας. Περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με ευχές» ανέφερε, τονίζοντας πως θέλει γραπτές συμφωνίες.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μετά την τριμερή συνάντηση στην Άγκυρα μπορεί να πραγματοποιηθεί και τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία για τα F-16

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τσαβούσογλου και για τα F-16, λέγοντας: «Η διαδικασία για τα F-16 συνεχίζει να εξελίσσεται κανονικά και το Κογκρέσο έστειλε θετικά μηνύματα. Έχουμε ζητήσει την άρση των αμυντικών περιορισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συνεχίσουμε να το απαιτούμε». Μάλιστα, είπε σκοπεύουν να συνεργαστούν με το Ισραήλ για να ορίσουν έναν εκπρόσωπο στις συνομιλίες για το συγκεκριμένο θέμα.