ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Süddeutsche Zeitung: «Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία , καλπάζει και το χρηματιστήριο»

«Δεν είναι νησίδα σωτηρίας η Τουρκία»

Süddeutsche Zeitung: «Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία , καλπάζει και το χρηματιστήριο»

Μία απρόσμενη εξέλιξη από την Τουρκία. Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, αλλά την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση, με τον δείκτη BIST-100 να έχει ανεβεί 31% από τις αρχές της χρονιάς. Πώς εξηγείται αυτό; Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Με μία πιο προσεκτική ματιά βλέπουμε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί νησίδα ευημερίας.

Αντιθέτως, η έκρηξη στο χρηματιστήριο είναι συνέπεια της κρίσης που βασανίζει τη χώρα, συνέπεια ενός πληθωρισμού που καλπάζει. Η άνοδος των τιμών στην Τουρκία κυμαίνεται πλέον στο 80% σε ετήσια βάση, στις αρχές της χρονιάς ήταν μόλις 20%. Η αξία της τουρκικής λίρας υποχωρεί με ραγδαίους ρυθμούς. Πριν από έναν χρόνο ένα δολάριο αντιστοιχούσε με 8,5 λίρες, σήμερα αντιστοιχεί με 17,30 λίρες. ‘Τούρκοι επενδυτές προσπαθούν να προστατευθούν από τον πληθωρισμό, αγοράζοντας μετοχές’, λέει ο Ούλριχ Λόιχτμαν, επικεφαλής των αναλυτών συναλλάγματος της Commerzbank».

Μπορεί όμως το τουρκικό χρηματιστήριο να γίνει ελκυστικό και για επενδυτές από το εξωτερικό; «Ο Λόχιτμαν θεωρεί πιθανό να αγοράσουν τουρκικές μετοχές και οι ξένοι επενδυτές, ποντάροντας σε ένα σενάριο που λέει ότι η άνοδος του δείκτη θα είναι μεγαλύτερη από την πτώση του νομίσματος», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung. «Θεωρητικά, αυτά τα δύο εξισορροπούνται μεταξύ τους, αλλά στην Τουρκία υπάρχει ένα είδος ήπιων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο δυσχεραίνει τις όποιες απόπειρες επενδυτών να ποντάρουν στην πτώση της τουρκικής λίρας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: DW

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.