ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

TCG ANADOLU: Παραδίδεται αύριο επίσημα στο τουρκικό Ναυτικό το νέο αεροπλανοφόρο – Άγκυρα: «Μοιραζόμαστε το Αιγαίο με την Ελλάδα»

Η Τουρκία εξοπλίζεται χωρίς διακοπή - Θα μπορεί να φέρει έως και 50 UCAV Bayraktar!

TCG ANADOLU: Παραδίδεται αύριο επίσημα στο τουρκικό Ναυτικό το νέο αεροπλανοφόρο – Άγκυρα: «Μοιραζόμαστε το Αιγαίο με την Ελλάδα»

Αύριο παραδίδεται επίσημα στο τουρκικό Ναυτικό το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων και αεροπλανοφόρο TCG ANADOLU το οποίο θα επιχειρεί σε πρώτη φάση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-3.

Το σκάφος έχει μέγιστο εκτόπισμα 24.660 τόνων, μήκος 232 μ. και μπορεί να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 21 κόμβων.

Στον αμυντικό οπλισμό του διαθέτει ένα σύστημα RAM, ένα Phalanx και πέντε τηλεχειριζόμενους σταθμούς STOP των 25 χλστ.

Το σκάφος μπορεί να φέρει 4 επιθετικά ελικόπτερα T-129 ARAK, έως 8 μεταφορικά As532 ή  CH-47F και 2 S-70B Seahawk.

Εναλλακτικά μπορεί να φέρει μεταξύ 30 και 50  ναυτικοποιημένα  UCAV TB.3 Bayrakltar.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που διαρρέονται εκτενή άρθρα που περιγράφουν πόσο καταπληκτικές είναι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και πόσο «θετική» η ατζέντα.

Ο Ιμπραήμ Καλίν έκανε λόγο στις αρχές της εβδομάδας για «μηχανισμό εξομάλυνσης» των σχέσεων με την Ελλάδα που όπως ισχυρίστηκε λειτουργεί ήδη πριν από τους σεισμούς, κάτι που μένει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρθηκε στη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών, η οποία εξελίσσεται πλέον σε δυναμική.

«Ευεργετική η δυναμική που πετύχαμε τους τελευταίους μήνες»

«Θεωρούμε ότι η δυναμική που επιτύχαμε τους τελευταίους μήνες είναι ικανοποιητική και ευεργετική. Υπήρξε μερική χαλάρωση και πριν από το σεισμό, ξέρετε. Είχαμε στήσει έναν μηχανισμό. Δηλ. υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες ασχολούνται και άμεσα εφαρμόζουν αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία μας», είπε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης διεξόδων, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι επιθυμία της Άγκυρας θα ήταν να βρεθούν χωρίς την ανάμειξη τρίτων, προκειμένου φυσικά η Άγκυρα να πιέσει την Αθήνα γνωρίζοντας ότι δεν αντέχει στις πιέσεις.

Ταυτόχρονα ο Καλίν αναφέρθηκε στη γνωστή τουρκική ατζέντα που περιλαμβάνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου, την στιγμή που η Ελλάδα αποδέχεται μόνο ένα πρόβλημα προς επίλυση αυτό της υφαλοκρηπίδας.

«Υπάρχουν θέματα. Υπάρχει η ασφάλεια των συνόρων. Υπάρχει ο εναέριος χώρος. Υπάρχουν θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει το Λιμενικό.

Υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις. Έχουμε πολλά θέματα φυσικά με την Ελλάδα. Και στο πλαίσιο της εντολής που λάβαμε από τον Πρόεδρό μας, έχω συνομιλητή εκεί, αρμόδιους συναδέλφους μας, με τους οποίους υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία. Η μείωση της έντασης και η ύπαρξη κλίματος ηρεμίας είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τον σεισμό. Πέρασε σε νέα διάσταση με το σεισμό»

«Η ελληνική πλευρά εργάστηκε πολύ σκληρά»

«Η ελληνική πλευρά εργάστηκε πολύ σκληρά σε αυτή τη διαδικασία. Έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια. Έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης. Έστειλε βοήθεια. Οι γιατροί έστειλαν ομάδες. Αυτό είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό. Σε αυτό το σημείο, τους είμαστε και ευγνώμονες. Θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό.

Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον άνεμο.

 Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο μιλώντας μεταξύ μας; Αυτό είναι το βασικό μας αίτημα.

Η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους. Nα πω πολύ ξεκάθαρα το εξής:

Εάν προσπαθήσουμε να τα λύσουμε μέσω του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον, αυτό θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Είμαστε δύο γείτονες. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε το Αιγαίο και είμαστε εδώ εκατοντάδες χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ.

Ας κάνουμε λοιπόν αυτές τις συναντήσεις και συζητήσεις απευθείας. Όχι μέσω άλλων. Γιατί όταν συμβαίνει αυτό, υπεισέρχονται άλλα πράγματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρέπει να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις μόνοι μας. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε και σήμερα. Ο πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό», προέκρινε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.