Τμήμα της αναστήλωσης της Αγιάς Σοφιάς ανέλαβε εταιρεία που συνδέεται με τον Ρ.Τ.Ερντογάν

Ανατέθηκε στην Hassa Architecture ο ιδιοκτήτης της οποίας, Μουχαρέμ Χιλμί Σενάλπ, έχει σχέσεις με τον Ερντογάν

Τμήμα της αναστήλωσης της Αγιάς Σοφιάς ανέλαβε εταιρεία που συνδέεται με τον Ρ.Τ.Ερντογάν

Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο που συνδέεται με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβάνεται στις τρεις εταιρείες, στις οποίες ανατέθηκε το συμβόλαιο ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων για την αναστήλωση της Αγίας Σοφίας.

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ το συμβόλαιο των 23 εκατ. τουρκικών λιρών ανατέθηκε στην Hassa Architecture, ο ιδιοκτήτης της οποίας, Μουχαρέμ Χιλμί Σενάλπ, έχει σχέσεις με τον Ερντογάν, καθώς και στις Iras Yapı και Adamak Restoration, οι οποίες και θα σχηματίσουν κοινοπραξία για την αναστήλωση του κορυφαίου μνημείου της χριστιανοσύνης, στο οποίο αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες διάφορα περιστατικά βανδαλισμών.

Όπως είναι γνωστό, τον Ιούλιο του 2020 ο Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τη μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας, που έχτισε ο Ιουστινιανός το 537 μ.Χ. ξανά σε τέμενος από μουσείο, σε μια κίνηση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το συμβόλαιο για την αναστήλωση, που υπεγράφη στις 21 Ιανουαρίου, προβλέπει την ολοκλήρωση μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 όλων των αναστηλωτικών έργων του Συγκροτήματος της Αγίας Σοφίας και της αποκατάστασης των τάφων, του δημοτικού σχολείου και της προσωρινής κατοικίας στο συγκρότημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων.

Ο ιδιοκτήτης της Hassa Architecture και φίλος του Ερντογάν, Μουχαρέμ Χιλμί Σενάλπ, έχει αποτελέσει στόχο πολλών δημοσιευμάτων την τελευταία εικοσαετία μετά την ανάθεση σε αυτόν λίαν επικερδών συμβολαίων, μεταξύ άλλων για έργα στο τέμος του Πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης και του τάφου του σουλτάνου Εγιούπ. Ο Σενάλπ έχει αποσπάσει πολλά ακόμη δημόσια έργα, συνολικά 19 προϋπολογισμού 114 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών στις σχεδόν δύο δεκαετίες που βρίσκεται ο Ερντογάν στην εξουσία στην Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο μεταξύ , μετά τις εικόνες ντροπής από την Αγία Σοφία που ήρθαν το τελευταίο διάστημα στο φως με επισκέπτες να ξύνουν τους τοίχους για να αποσπάσουν κομμάτια ως σουβενίρ και γούρια, να χαράσσουν την αυτοκρατορική πύλη, να προκαλούν ζημιές σε άλλα σημεία του μνημείου, οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν να επιστρατεύσουν άλλους 70 φύλακες για την προστασία του ναού, οι οποίοι θα προστεθούν σε εκείνους της τουριστικής αστυνομίας, που έχει αναλάβει τη φύλαξη της Αγίας Σοφίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.