ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τουρκία: Δημοσκόπηση δίνει για πρώτη φορά νικητή τον Ρ.Τ.Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

«Φιλοκυβερνητική εταιρεία», λέει ο αντιπολιτευόμενος Τύπος

Τουρκία: Δημοσκόπηση δίνει για πρώτη φορά νικητή τον Ρ.Τ.Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

Με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να έχουν πάρει «φωτιά» στην Τουρκία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, για πρώτη φορά δημοσκόπηση δίνει νικητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο.

Μέχρι τώρα όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν νικητή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ στις πρώτες του έδιναν την νίκη από τον πρώτο γύρο, με την κάθοδο του πρώην υποψήφιου για την Προεδρία το 2018 από το CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ, οι προεδρικές εκλογές πήγαιναν σε δεύτερο γύρο, με νικητή όμως και πάλι τον ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στην τελευταία δημοσκόπηση από την εταιρεία AREDA Research που είδε το φως της δημοσιότητας για την εκπομπή A Haber live και η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Μαρτίου και 1 Απριλίου, σε δείγμα 18.478 συμμετεχόντων, νικητής αναδεικνύεται ο νυν Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, καθώς οι προηγούμενες είχαν ως δείγμα μεταξύ 1.200 και 4.500 πολιτών, δημοσιοποίησε ο πολιτικός επικοινωνιολόγος Φερχάτ Μουράτ της εταιρείας AREDA Research. Η εταιρεία σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο Τύπο θεωρείται φιλοκυβερνητική.

Τα ευρήματα της έρευνας για τις τουρκικές εκλογές

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, ο Ερντογάν εκλέγεται πρόεδρος από τον πρώτο γύρο ενώ το κόμμα του ΑΚΡ φτάνει το 40%.

Στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίζατε για την προεδρία αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή στον πρώτο γύρο;», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 50,6%, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 41,8%, ο Μουχαρέμ Ιντσέ 5,5% και Σινάν Ογκάν με 2,1%.

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν γενικές εκλογές αυτή την Κυριακή;» το κυβερνών κόμμα AKP καταγράφει ποσοστό 40%, ενώ το CHP βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 23,7%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το φιλοκουρδικό κόμμα HDP με 10,6%, ακολουθεί το ακροδεξιό ΜΗΡ του Μπαχτσελί με 8,1%, ενώ το Καλό Κόμμα ΙΥΙ της Μεράλ Ακσενέρ καταγράφει ποσοστό 7,5%.

Από εκεί και πέρα το όριο του 7% δεν το ξεπερνάει κανένα κόμμα, με το Κόμμα της Πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντζέ να έχει ποσοστό 3.6%, το «Νέο Κόμμα Πρόνοια» του Φατίχ Ερμπακάν είναι στο 1,9% και το «Κόμμα της Νίκης» του Ουμίτ Οζντάγκ στο 1,3%.

Τα υπόλοιπα κόμματα δεν καταγράφουν πάνω από 1%, ενώ ενδεικτικό είναι ότι το κόμμα DEVA του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν καταγράφει 0,5 και το «Κόμμα του Μέλοντος» του πρώην Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου είναι στο 0,4%, Σημειώνεται ότι τα δυο κόμματα συμμετέχουν στη Εθνική Συμμαχία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τέλος σύμφωνα με την έρευνα στην ερώτηση «ποιον θα προτιμούσατε εάν οι προεδρικές εκλογές οδηγούνταν σε δεύτερο γύρο;», τον Ερντογάν ψηφίζει το 52,8% και τον Κιλιτσντάρογλου το 47,2%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.