ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μετατροπής της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί

Σύμφωνα με την Γιενί Σαφάκ οι εργασίες μετατροπής σε τζαμί έχουν ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση των κόκκινων χαλιών που χρησιμοποιούνται στα τζαμιά

Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μετατροπής της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την μετατροπή σε τζαμί του ναού-μουσείου Μονή της Χώρας που βρίσκεται στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ έγραψε ότι στις 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ισλαμική προσευχή.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2020 καθώς τότε ο ναός-μουσείο είχε περάσει στα χέρια της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και για την Αγιά Σοφιά.

Η απόφαση Ερντογάν είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν ενώ την καταδίκη της είχε εκφράσει και η UNESCO

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα της Γενί Σαφάκ στη Μονή της χώρας έχουν τοποθετηθεί τα ειδικά χαλιά που χρησιμοποιούνται στα τζαμιά.

Η Μονή της Χώρας χτίστηκε τον 6ο αιώνα (το 534 μ.Χ.), και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.

Ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.