ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τουρκία: Στο λιμάνι της Σμύρνης απέναντι από την Χίο «δένει» το ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu (φώτο-βίντεο)

Μπορεί να στείλει τα επιθετικά του drone από την Κύπρο και να βομβαρδίσουν την Πελοπόννησο

Τουρκία: Στο λιμάνι της Σμύρνης απέναντι από την Χίο «δένει» το ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu (φώτο-βίντεο)

Στο λιμάνι της Σμύρνης, απέναντι από την Χίο, «δένει» το τουρκικό «μίνι» αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, το οποίο είναι το πρώτο σκάφος παγκοσμίως που είναι εξοπλισμένο, εκτός από τα επιθετικά ελικόπτερα, αποκλειστικά με μαχητικά drone.

Πρόκειται για μία προεκλογική κίνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με ιδιαίτερους συμβολισμούς.

Τόσο προς την πλευρά της κεμαλικής αντιπολίτευσης, που αμφισβητεί ευθέως την πρωτοκαθεδρία του, όσο και την Ελλάδα που απορρίπτει κατηγορηματικά το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το αεροπλανοφόρο έχει την δυνατότητα να επιχειρεί εκτός της ακτίνας δράσης των μαχητικών της ΠΑ, π.χ. νοτιοανατολικά της Κύπρου και να εκπέμπει τα μαχητικά drone που μεταφέρει, μέχρι την… Πελοπόννησο!

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων θα μεταφέρει και το πρώτο σε υπηρεσία παγκοσμίως drone αναχαίτισης/καταδίωξης, το Kizilelma, το οποίο θεωρητικά μπορεί να καταρρίψει αντίπαλα μαχητικά αεροσκάφη.

Την κάθοδο του TGG Anadolu στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Σμύρνη είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Ερντογάν πριν από μία εβδομάδα, στη διάρκεια προεκλογικής φιέστας στον Βόσπορο, σχολιάζοντας πως: «το αεροπλανοφόρο είναι ο φρουρός της Γαλάζιας Πατρίδας» και πως για μια εβδομάδα «θα πάει στη Σμύρνη για να στείλει το κατάλληλα μήνυμα».

Αναλυτές εκτιμούν πως η παρουσία του TGG Anadolu, στοχεύει στο να πλήξει το γόητρο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μια και η Σμύρνη θεωρείται προπύργιο των κεμαλιστών. Την περασμένη Κυριακή, ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή προεκλογική συγκέντρωση με χιλιάδες υποστηρικτές που σχημάτισαν ένα τεράστιο «κόκκινο ποτάμι».

Παράλληλα το -εγχώριας παραγωγής- ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων, στοχεύει έμμεσα και στην «απέναντι» πλευρά του Αιγαίου, στην Ελλάδα δηλαδή. Εξού και η δήλωση Ερντογάν πως «θα πάει στη Σμύρνη για να στείλει το κατάλληλα μήνυμα». TCG-Anadolu-1_2

Η πόλη με την πάλαι ποτέ ακμάζουσα ελληνική κοινότητα, που έσβησε στις στάχτες της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922, αποκαλούνταν παλαιότερα «γκιαούρ Ιζμίρ». «Σμύρνη των απίστων» δηλαδή.

Μετά το «διάλειμμα» λόγω σεισμών, ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και της ακραίας ρητορικής κατά της χώρας μας για ψηφοθηρικούς λόγους.

Αναλυτές θεωρούν κρίσιμη την περίοδο ανάμεσα στον Α’ και Β΄ γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία (14 – 28 Μάϊου), εφόσον δεν αναδειχθεί νικητής από την πρώτη Κυριακή.

Το TGG Anadolu απέπλευσε από την Τούζλα της Κωνσταντινούπολης και μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, εξήλθε των Στενών των Δαρδανελίων, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από πολίτες που συγκεντρώθηκαν στις δύο όχθες.

Για την απόκτηση του αμφίβιου επιθετικού πλοίου πολλαπλών χρήσεων, απαιτήθηκαν οκτώ χρόνια. Αρχικά το TCG Anadolu προορίζονταν να χρησιμοποιηθεί ως το πρώτο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, με τα F-35 που θα παραλάμβανε από τις ΗΠΑ. Μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα παραγωγής τους, κατέληξε σε … ελικοπτεροφόρο, που θα φέρει πάνω του δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, αποκλειστικά για χρήση στο συγκεκριμένο πλοίο. TCG-Anadolu-2

Μπορεί να μεταφέρει 13 άρματα μάχης, 27 τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα επίθεσης (ZAHA), 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ZPT), 15 ρυμουλκούμενα και άλλα 33 διάφορα οχήματα στα καταστρώματά του.

Είναι το μεγαλύτερο πλοίο του τουρκικού Ναυτικού, με το μήκος του να αγγίζει τα 230 μ. και το πλάτος του 32 μ, ενώ θα έχει τελική ταχύτητα 20,5 κόμβων και αυτονομία 9000 ναυτικών μιλίων όταν είναι πλήρως φορτωμένο.

Όπως λένε χαρακτηριστικά τουρκικά ΜΜΕ: «μπορεί να κινηθεί από την Τουρκία έως την Ιαπωνία και την Αυστραλία χωρίς ανεφοδιασμό».

Πολλοί στην Τουρκία αμφισβητούν ευθέως τις δυνατότητες του πρώην αεροπλανοφόρου και νυν ελικοπτεροφόρου TGG Anadolu, τονίζοντας πως ναι μεν είναι χρήσιμο για το τουρκικό Ναυτικό, αλλά αποτελεί μεγάλο και ευάλωτο στόχο που θα απαιτήσει σημαντική αεροναυτική προστασία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως η Ελλάδα με τα όπλα ακριβείας που διαθέτει, από αέρα, νησιά και θάλασσα, μπορεί εύκολα να βυθίσει την «κορωνίδα» του τουρκικού Ναυτικού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.