
Η Τουρκία στέλνει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα Κατεχόμενα εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.
Επίσημη ανακοίνωση από την Άγκυρα δεν υπάρχει. Ωστόσο, πηγές από το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι αναπτύσσονται σταδιακά σχέδια για την ενίσχυση της ασφάλειας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τα Κατεχόμενα.
«Η ανάπτυξη αεροσκαφών F-16 στο νησί είναι ένα από τα ζητήματα που αξιολογούνται» αναφέρουν.
Τα αεροσκάφη θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο Ερτζάν (Τύμπου) την Κυριακή (8/3) σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Mail. Η εφημερίδα Yeniduzen επίσης αναφέρθηκε στην επικείμενη άφιξη των τουρκικών αεροσκαφών.
Ύστερα από το πλήγμα κατά της βρετανικής βάσης, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην Κύπρο, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη, αναπτύσσοντας τέσσερα δικά της F-16 στην Πάφο το βράδυ της Δευτέρας.
Αυτά τα αεροσκάφη ακολουθήθηκαν από δύο φρεγάτες, συμπεριλαμβανομένης της «Κίμων», η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη ως το «καμάρι του ελληνικού στόλου».
Με την Ελλάδα να έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη μέσων στο νησί και την γύρω περιοχή, η Γαλλία ακολούθησε το παράδειγμά της, με τη φρεγάτα Languedoc να φτάνει στα κυπριακά ύδατα την Τετάρτη (4/3) και το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle να είναι καθ’ οδόν.
Αργότερα, η Ιταλία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει την φρεγάτα Federico Martinego στην Κύπρο, ενώ η Ισπανία πρόκειται να στείλει την φρεγάτα Cristobal Colon.
Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο, στον οποίο ανήκει η αεροπορική βάση στην Κύπρο, έστειλε δύο ελικόπτερα AW159 Wildcat, οπλισμένα με πυραύλους κατά των drone, στο νησί, με το αντιτορπιλικό HMS Dragon Type 45 να αναμένεται να αναχωρήσει από το Πόρτσμουθ την επόμενη εβδομάδα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.