ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βγαίνει σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό ερευνητικό «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν»

Το ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Βγαίνει σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό ερευνητικό «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν»

Η Τουρκία βγάζει από το λιμάνι της Taşucu της Μερσίνης το ερευνητικό σκάφος «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» και το θερμόμετρο ανάμεσα στις δύο χώρες ανεβαίνει και πάλι επικίνδυνα.

Τον απόπλου του θηριώδους τουρκικού ερευνητικού ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει καμία συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της, χωρίς τη συμμετοχή της.

«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου που κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας. Αύριο θα αποπλεύσει το 4ο γεωτρύπανό μας, το Abdülhamid Han, από το λιμάνι Taşucu της Μερσίνης» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον».

Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο ρόλος του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στις υποκλοπές των κινητών τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων;

  • Δεν γνώριζε (4%, 1.250 Votes)
  • Αυτός είχε δώσει την εντολή (81%, 24.454 Votes)
  • Πιθανόν να γνώριζε (10%, 3.010 Votes)
  • Μάλλον αγνοούσε τα πάντα (3%, 1.011 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (1%, 402 Votes)

Σύνολο ψήφων: 30.127

Loading ... Loading ...

Το σκάφος θα επιδιώξει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε πράξει και στη Μαύρη Θάλασσα.

Θα προηγηθεί και η ανάλογη φιέστα στις 13:30 το μεσημέρι, με στόχο να τονωθεί το εθνικιστικό αίσθημα των πολιτών, αλλά και το αρχηγικό προφίλ του προέδρου, ενόψει των κρίσιμων εκλογών του 2023.

«Αύριο θα αποχαιρετήσουμε από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας το νέο 4ο γεωτρύπανό μας με την ονομασία Αμπντουλ Xαμίτ Χαν. Μέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσια περιοχή ευθύνης της,  μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτήν περιλαμβάνονται και περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο αλλά και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα τηρεί αναγκαστικά στάση αναμονής, καθώς δεν είναι γνωστό που ακριβώς θα πλεύσει το «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν».

Ωστόσο, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαιτέρως του Πολεμικού Ναυτικού, είναι σε υψηλό επίπεδο.

«Το σίγουρο είναι πως σε κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος που θα επιχειρεί στην περιοχή ερευνών του γεωτρύπανου, θα αντιστοιχεί και ένα δικό μας», τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα εάν το γεωτρύπανο δεν εκδιωχθεί από περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, εάν επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες εκεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πως θα επέλεγε να κινηθεί το γεωτρύπανο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαθέτει μέσω ισραηλινών και γαλλικών δορυφόρων, εικόνα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το πλοίο. Παράλληλα, η Ελλάδα πραγματοποιεί συνεχείς κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.